eur:
392.98
usd:
354.7
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Mircea Geoana. Forrás: Facebook / Mircea Geoana
Nyitókép: Forrás: Facebook / Mircea Geoana

Példátlanul szorosnak ígérkező választási verseny jön a szomszédunkban

A voksolás kimenetelét a külföldre telepedett románok dönthetik el.

A rendszerváltás óta példátlanul szoros versenyre lehet számítani a romániai elnökválasztáson az Inscop közvélemény-kutató szerint, amely a legutóbbi mérés alapján azt valószínűsíti, hogy a november 24-i voksolás nyomán 20-25 százalékos támogatottságú jelöltek kerülnek be a december 8-án tartandó második fordulóba.

Remus Stefureac, az Inscop igazgatója az Aktual24.ro portálnak adott interjújában, a cég által gyűjtött legfrissebb, jelenleg még feldolgozás alatt álló adatokra alapozva azt mondta: egyetlen jelölt - a várhatóan függetlenként induló, de indulásának hivatalos bejelentésével még mindig kiváró - Mircea Geoana, a távozó NATO-főtitkárhelyettes támogatottsága haladja meg a 20 százalékot, de az ő esetében is meglepetés lesz, ha átlépi a 25 százalékot.

A második helyen Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnököt mérik 17-19 százalékkal, vagyis feleannyi voksra számíthat, mint pártja - magyarázta a szociológus. Őt azonban egyre jobban megközelíti Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyáron megválasztott elnöke 15-16 százalékkal, de akár - a többi párt által szélsőségesen nacionalistának tartott - George Simion vagy Diana Sosoaca is bejuthat a második fordulóba, hiszen mindketten 13-14 százalék körül állnak.

Az Inscop vezetője szerint Nicolae Ciuca, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke - pártja támogatottságától messze lemaradva - immár 10 százalék alá csúszott.

"Megszoktuk, hogy a második fordulóba az egyik jelölt 30, a másik 40 százalékkal jut be, majd a jobboldal jelöltje győz. A jelenlegi kiélezett versenyben, amikor a voksok várhatóan megoszlanak több erős jelölt között, meglepetés lesz, ha valaki 25 százaléknál jobb eredménnyel jut a második fordulóba" - mutatott rá a közvélemény-kutató.

Ilyen körülmények között Stefureac szerint a voksolás kimenetelét a külföldre telepedett románok dönthetik el, akiknek a politikai opcióit nem mérik a belföldi közvélemény-kutatások. A szakember felidézte: a legutóbbi elnökválasztáson csaknem egymillió román állampolgár szavazott külföldön, ami az érvényes voksok akár 7-10 százalékát jelentheti.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×