eur:
394.55
usd:
353.15
bux:
73467.13
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Nyitókép: Pexels.com

Súlyos vádakkal illette az orosz kémszolgálat a Fehér Házat

„Színes forradalmat” készít elő Grúziában az Egyesült Államok – állította hétfőn kiadott közleményében az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

Az SZVR szerint a Fehér Ház rendkívül elégedetlen a helyzet alakulásával az október 26-án esedékes parlamenti választások előtt. Az orosz kémszolgálat által kiadott tájékoztatás értelmében emiatt Nyugat-barát civil szervezetek nagy számban önkénteseket toboroznak a szavazás megfigyelésére, azzal a feladattal hogy kimutassák a kormányzati visszaéléseket, az „adminisztratív erőforrások” felhasználása révén.

Az orosz ügynökség azt állította, hogy a „tbiliszi Majdan” arra készül, hogy nyilvánosságra hozza a választási csalás "bizonyítékait", elutasítsa az eredmények elismerését, és hatalomváltást követeljen. A rendfenntartó erőket a tüntetések erőszakos elfojtására fogják provokálni.

„Mindemellett az amerikaiak előre mérlegelik a »kíméletlen« politikai és gazdasági reagálás lehetőségeit a hatóságoknak a »békés polgárok« elleni »túlzottan« erőszakos fellépésére” – hangzott az SZVR által kiadott tájékoztatás.

Az orosz titkosszolgálat úgy véli, hogy a kormányzó Georgiai Álom párt az október 26-i választásokon képes meggyőzően elnyerni a lakosság támogatását, mivel az ellenzék az amerikai erőfeszítések ellenére megosztott, a koalíciói nagyon törékenyek. Az SZVR szerint az Egyesült Államok attól tart, hogy a kormánypárt „folytatja szuverén irányvonalát”, és el fogja utasítani a Grúzia nemzeti érdekeivel ellentétes nyugati követelések teljesítését.

„A Fehér Ház elfogadhatatlannak tartja ezt a forgatókönyvet. Az amerikaiak a választásokig hátralévő hetekben nagymértékben fokozni kívánják a grúz hatóságokra történő nyomásgyakorlást, hogy minél jobban meggyengítsék a Georgiai Álom választási pozícióit” – hangoztatta az SZVR sajtóirodája.

Irakli Kobahidze miniszterelnök júliusban kijelentette: Miheil Szaakasvili volt elnök Egyesült Nemzeti Mozgalom pártjának tagjai arra törekszenek, hogy az ország az ukrán forgatókönyvet kövesse. Kobahidze szerint Szaakasvili hívei hatalomra kerülve belesodormák az országot az ukrajnai konfliktusba, hogy egy „második frontot” nyissanak Oroszország ellen.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: nem maradhat így a MÁV-val kapcsolatos állami közlekedéspolitika

A korábbi közlekedési államtitkár szerint csak a szerencsén múlott, hogy nem lett tömeges baleset vasárnap a Keleti pályaudvarnál, amikor a kolozsvári intercity kisiklott. A Fővárosi Közgyűlés megválasztott tagja azt is mondta, hogy az évtizedek óta súlyosbodó válság az elmúlt két évben csak tovább mélyült, amikor visszavonták az összes vasúti járműbeszerzést, leállították az összes fontos beruházást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×