eur:
392.46
usd:
352.74
bux:
73109.8
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Az áldozatokról emlékeznek meg az emberek az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án, miután az előző nap egy ruandai származású 17 éves férfi késsel gyermekekre támadt egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Három gyermek életét vesztette, nyolc másikat és két felnőttet kórházban ápolnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Őrizetbe vettek Pakisztánban egy férfit, aki az angliai zavargásokhoz vezető álhír forrása lehetett

A férfi azt állítja, hogy csak megosztotta az információt.

Őrizetbe vettek Pakisztánban egy férfit azzal a gyanúval, hogy ő kezdte el az interneten terjeszteni a southporti késeléssel kapcsolatban azt a téves információt, amely miatt zavargások robbantak ki Nagy-Britanniában július végén - jelentette be a pakisztáni rendőrség szerdán.

A 32 éves férfi, aki webfejlesztőként dolgozik Lahorban, a rendőrség gyanúja szerint a YouTube-on és a Facebookon kezdte terjeszteni azt a téves információt, miszerint a southporti gyerekgyilkosságokat elkövető 17 éves fiatal egy nemrég Nagy-Britanniába érkezett muszlim menedékkérő volt, holott a valóságban az elkövető ruandai származású, de már nagy-britanniai születésű, keresztény fiú.

Az interneten elterjedt álhír hatására feldühödött tüntetők megtámadtak egy mecsetet a gyilkosság helyszíne közelében. Bár a rendőrség hamar tisztázta az elkövető hátterével kapcsolatos téves híreket, a bevándorlók és muszlimok elleni, rasszista támadásokkal is kísért zavarások és erőszakos rendbontások a következő napokban kiterjedtek több városra. A brit hatóságok szerint szélsőjobboldali aktivisták szították a feszültséget azzal, hogy folyamatosan tovább terjesztették a téves információt, és erőszakos demonstrációkat szerveztek az interneten.

Az őrizetbe vett lahori férfi azt állította, nem ő volt az álhír forrása, ő csak újra megosztotta a közösségi médiában terjedő információt. A rendőrség a kiberterrorizmussal kapcsolatos eseteket vizsgáló nyomozóhatóságnak adta át az ügyet.

Címlapról ajánljuk

Még drasztikusabb lépést követel a rendőrség – jöhet a fegyvertartás szigorítása Németországban

Rendkívüli felháborodást váltott ki Németországban az a késes merénylet, amely május utolsó napján Mannheimben történt. Egy afgán férfi késsel támadt egy iszlámellenes tüntetés résztvevőire, és egy, a segítségükre siető fiatal rendőrt halálosan megsebesített. Ezt megelőzően és azóta is több késes támadás történt az országban, különösen a vasútállomások környékén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×