eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
Mahmúd Abbász palesztin elnök (k, jobbról) felszólal a török parlament rendkívüli ülésén Ankarában 2024. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Necati Savas

Összeverekedtek egymással a török honatyák

Ököllel estek egymásnak a török parlament egyes képviselői pénteken, miután egy ellenzéki törvényhozó kiállt egy 18 év szabadságvesztésre ítélt kollégájának parlamentbe kerülése mellett, és felszólalásában terroristának nevezte a török kormánypárt képviselőit.

Az ankarai parlamentben készült televíziós felvételek azt mutatják, ahogyan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyes képviselői az ellenzéki Törökországi Munkáspárthoz (TIP) tartozó, a pulpituson felszólaló Ahmet Sikhez rohannak és rátámadnak .

Több tucat képviselő csatlakozott a "közelharchoz", egyesek megpróbálták visszatartani a többieket. A pulpitus lépcsőfokaira vér került, médiainformációk szerint legalább két képviselő szenvedett sérüléseket.

A szóban forgó ellenzéki politikust, Can Atalayt 2022 áprilisában a 2013-as isztambuli kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban marasztalták el hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség címén. Az ellene hozott - 18 év börtönbüntetést megállapító - ítélet jogerőre emelkedése miatt idén januárban megvonták parlamenti mandátumát, de az alkotmánybíróság augusztus 1-jén érvénytelennek nyilvánította kizárását. Sik most annak érdekében szólalt fel, hogy Atalay visszaülhessen képviselői székébe.

"Nem csodálkozunk azon, hogy Can Atalayt terroristának nevezik, mint ahogyan mindenki mást, aki nem önök mellett áll" - mondta Ahmet Sik felszólalásában az AKP képviselőihez beszélve. "Azok a legnagyobb terroristák, akik itt ülnek, ezekben a székekben" - tette hozzá.

A parlament alelnöke 45 perces szünetet hirdetett a verekedés után.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Példátlan mértékben növekszik a majomhimlős megbetegedések száma Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Rusvai Miklós víruskutató szerint elkerülhetetlen, hogy az afrikai terjedés után Európában is nagyobb számban jelenjen meg a fertőzés. Egy oltás megszűnése mellett a rágcsálók is fontos szerepet játszanak a vírus fennmaradásában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×