eur:
395.69
usd:
360.07
bux:
72165.93
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
A 15 éves önkéntes száműzetéséből hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök üdvözli támogatóit a thaiföldi főváros Don Mueang repülőterén 2023. augusztus 22-én. Thakszin Sinavatra kormányzásának a 2006-os katonai puccs vetett véget. Korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és a monarchia iránti tiszteletlenséggel vádolták, a börtönbüntetés elől 2008-ban elmenekült az országból. Jobbról lánya, Paetongtarn Sinavatra, a Pheu Thai Párt miniszterelnök-jelöltje.
Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

37 éves nő Thaiföld miniszterelnöke

Az ország eddigi legfiatalabb miniszterelnökét, a második nőt a poszton.

A thaiföldi parlament pénteken a 37 éves Paetongtarn Sinavatrát, az egykori kormányfő, Thakszin Sinavatra lányát választotta meg az ország új miniszterelnökének.

Paetongtarn Sinavatra már harmadik tagja a befolyásos Sinavatra családnak, aki elnyerte a kormányfői hivatalt, a 15 évi emigrációból tavaly hazatért apját és a még mindig külfödlön élő nagynénjét, Jinglak Sinavatrát követően.

Az új kormányfőt, az ország eddigi legfiatalabb miniszterelnökét, a második nőt a poszton a parlament nyilvános szavazásán 319 vokssal választották meg. A képviselők közül 145-en szavaztak ellene és 27-en tartózkodtak.

A kormányfői tisztségre egyedül őt jelölték. Paetongtarn Sinavatra 2021-ben lépett be a politikai életbe, és tavaly választották meg a Pheu Thai kormánypárt vezetőjének, de nem tagja a parlamentnek, de ez nem feltétele a jelölésének.

A Pheu Thai pártnak azért kellett új kormányfőt jelölnie, mert a thaiföldi alkotmánybíróság szerdán etikai okokra hivatkozva elmozdította a hatalomból az alig egy éve kinevezett eddigi miniszterelnököt, Szretta Tavizint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×