eur:
394.34
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Nyitókép: Pixabay

Fél évszázad óta először többen hagyták el Svédországot, mint ahányan bevándoroltak

A svéd bevándorlásügyi miniszter úgy értékelte a friss adatokat, hogy sikeresek a kormány fenntartható bevándorlás irányába tett erőfeszítései.

A nemzeti statisztikai intézet előzetes adatai szerint 2024 első öt hónapjában a kivándorlás nagyobb volt, mint a skandináv országba történő bevándorlás, ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódni fog - közölte Maria Malmer Stenergard svéd bevándorlásügyi miniszter.

A bevándorlási kérelmek ezzel párhuzamosan csökkenő tendenciát mutatnak és 1997 óta a legalacsonyabb szintet érték el - tette hozzá.

"A kormány erőfeszítései meghozzák a gyümölcseiket... Ez a fenntartható bevándorlási tendencia lényeges, ha erősíteni akarjuk az integrációt és csökkenteni a kirekesztést"

- hangsúlyozta Stenergard.

A miniszter hozzátette, hogy olyanok körében nőtt a kivándorlás, akik olyan országokban születtek, mint Irak, Szomália és Szíria.

Svédország nagyszámú bevándorlót fogadott be az 1990-es évek óta, elsősorban a konfliktus sújtotta térségekből, egyebek mellett a volt Jugoszláviából, Szíriából, Afganisztánból, Szomáliából, Iránból és Irakból.

A konzervatívok vezéralakja, Ulf Kristersson 2022 októberében került kormányra. A kabinetet kívülről támogatja a jobboldali Svéd Demokraták. A kormányfő ígéretet tett, hogy drasztikusan csökkenti a bevándorlást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×