eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Fence wire mesh barbed wire, seamless vector silhouette
Nyitókép: Nosyrevy/Getty Images

Kényszermunkára ítéltek egy amerikai katonát Oroszországban

Csaknem négy év büntetőtelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélt a vlagyivosztoki Pervomajszkij kerületi orosz bíróság nem jogerősen szerdán egy amerikai katonát, aki a vád szerint oroszországi tartózkodása idején meglopta és gyilkossággal fenyegette meg volt orosz barátnőjét.

A 34 éves Gordon Blacket, az amerikai hadsereg törzsőrmesterét május 2-án vették őrizetbe az orosz távol-keleti Vlagyivosztokban, miután viharos körülmények között összeveszett barátnőjével, Alekszandra Vaszcsukkal, akivel még Dél-Koreában találkozott.

Black a vádirat szerint tízezer rubelt (40 ezer forintot) lopott el a nő táskájából, és azzal fenyegette meg a nőt, hogy megöli. A Reuters hírügynökség tárgyalótermi jelentése szerint a bíróság mindkét vádpontban bűnösnek találta, és három év, kilenc hónap büntetőtelepen letöltendő szabadságvesztésre, valamint az ellopott összeg visszafizetésére kötelezte. Black tagadta, hogy gyilkossággal fenyegette volna meg Vaszcsukot, azt azonban elismerte, hogy elvette a nő pénzét, bár állítása szerint ez kényszerűségből történt.

Védőügyvédje várhatóan fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Az ügyészség négy év és nyolc hónap börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottra, míg a védelem minden vádpont alóli felmentését kérte a bíróságtól.

Black törzsőrmesterként a Dél-koreai Köztársaságban lévő Camp Humphreys amerikai légitámaszponton teljesített szolgálatot, ahonnan áprilisban áthelyezési kérelemmel élt a texasi Fort Cavazosba, ám ehelyett engedély nélkül, a hadsereg szabályait megszegve Kínába, majd Oroszországba repült, hogy találkozzon a Dél-Koreában megismert orosz barátnőjével.

Texas államban élő családtagjai szerint a házas, egygyermekes Gordon Black viharos kapcsolatot folytatott Alekszandra Vaszcsukkal. Oroszországban jelenleg legalább egy tucat amerikai állampolgárt tartanak fogva, köztük a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot, aki a jövő héten zárt ajtók mögött áll bíróság elé kémkedés vádjával.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×