eur:
394.71
usd:
367.58
bux:
69891.07
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Mentőautó és tűzoltókocsi egy késes támadás helyszínén, a Baden-Württemberg tartománybeli Mannheim Marktplatz nevű óvárosi terén, ahol egy elkövető több embert megsebesített késsel 2024. május 31-én. A rendőrség rálőtt a támadóra, és megsebesítette.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Rene Priebe

Eltemették a Mannheimben meggyilkolt rendőrt: ismét napirenden az illegális menekültek kitoloncolása

Egész Németországot megrázta a két héttel ezelőtti mannheimi késes támadás, amely egy 29 éves rendőr halálát okozta. A meggyilkolt fiatal rendőr emlékére a baden-württembergi városban gyászszertartást tartottak.

A merényletet egy 25 éves afgán férfi követte el, aki áldozatát fején többször is megsebesítette. A 25 esztendős tettes május utolsó napján egy polgári mozgalom iszlámkritikus rendezvényén támadt rá a felvonulókra, köztük a segítségükre siető rendőrre, aki két nappal később belehalt sebesüléseibe. A támadásban további öt személy megsebesült, köztük a merénylő is, aki hosszú ideig nem volt kihallgatható állapotban. Noha a hatóságok azonnal őrizetbe vették, tettének indítékáról részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Egyelőre annyi ismert, hogy fiatalkorúként 2021-ben érkezett Németországba, és családjával a hesseni Heppenheimben élt.

A történtek új fejezet kezdetét jelentették a német menekültpolitikában. Szinte azon nyomban felerősödtek az illegális bevándorlók mielőbbi kitoloncolását célzó követelések, különös tekintettel a merénylő anyaországára, Afganisztánra, továbbá Szíriára. Afganisztán vonatkozásában ezt a lépést nehezíti, hogy a tálib rezsim 2021-es hatalomra jutását követően a német kormány felfüggesztette a kitoloncolásokat az országba.

A kitoloncolás újrakezdését a német parlamenti pártok között az elmúlt időszakban szokatlannak számító konszenzus övezte. A szigorítás mellett állt ki Olaf Scholz kancellár is.

Mannheimben pénteken gyászszertartáson emlékeztek a meggyilkolt rendőre, amelyen részt vett Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter, valamint Winfried Kretschmann, a tartomány zöldpárti miniszterelnöke, továbbá Baden-Württemberg konzervatív belügyminisztere, Thomas Strobl.

A fiatal rendőr azokkal szállt szembe, akik hadat üzentek a német demokráciának. Embersége és mások iránti elkötelezettsége példát kell jelentsen valamennyi német állampolgár számára – hangsúlyozták.

A temetésen az ARD közszolgálati média beszámolója szerint csaknem háromezren gyűltek össze, és azt kivetítőn is közvetítették. A temetési menetben több száz rendőr vonult.

A szertartással egy időben vált ismertté, hogy az ellenzéki CDU /CSU felszólította a kancellárt: haladéktalanul kezdeményezzen tárgyalásokat a tálibokkal a kitoloncolásról, az érintettek visszafogadásáról.

Címlapról ajánljuk
Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense több konkrétumra számított a hétfői, nem hivatalos EU-csúcson, de így is biztos benne, hogy hamarosan döntés születik az uniós csúcsvezetők személyéről, csak két konfliktust még rendezni kell.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Ez a szektor volt az elmúlt év legnagyobb ingatlanpiaci nyertese - De mit hoz a jövő?

Ez a szektor volt az elmúlt év legnagyobb ingatlanpiaci nyertese - De mit hoz a jövő?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertették a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×