eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Mentőautó és tűzoltókocsi egy késes támadás helyszínén, a Baden-Württemberg tartománybeli Mannheim Marktplatz nevű óvárosi terén, ahol egy elkövető több embert megsebesített késsel 2024. május 31-én. A rendőrség rálőtt a támadóra, és megsebesítette.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Rene Priebe

Eltemették a Mannheimben meggyilkolt rendőrt: ismét napirenden az illegális menekültek kitoloncolása

Egész Németországot megrázta a két héttel ezelőtti mannheimi késes támadás, amely egy 29 éves rendőr halálát okozta. A meggyilkolt fiatal rendőr emlékére a baden-württembergi városban gyászszertartást tartottak.

A merényletet egy 25 éves afgán férfi követte el, aki áldozatát fején többször is megsebesítette. A 25 esztendős tettes május utolsó napján egy polgári mozgalom iszlámkritikus rendezvényén támadt rá a felvonulókra, köztük a segítségükre siető rendőrre, aki két nappal később belehalt sebesüléseibe. A támadásban további öt személy megsebesült, köztük a merénylő is, aki hosszú ideig nem volt kihallgatható állapotban. Noha a hatóságok azonnal őrizetbe vették, tettének indítékáról részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Egyelőre annyi ismert, hogy fiatalkorúként 2021-ben érkezett Németországba, és családjával a hesseni Heppenheimben élt.

A történtek új fejezet kezdetét jelentették a német menekültpolitikában. Szinte azon nyomban felerősödtek az illegális bevándorlók mielőbbi kitoloncolását célzó követelések, különös tekintettel a merénylő anyaországára, Afganisztánra, továbbá Szíriára. Afganisztán vonatkozásában ezt a lépést nehezíti, hogy a tálib rezsim 2021-es hatalomra jutását követően a német kormány felfüggesztette a kitoloncolásokat az országba.

A kitoloncolás újrakezdését a német parlamenti pártok között az elmúlt időszakban szokatlannak számító konszenzus övezte. A szigorítás mellett állt ki Olaf Scholz kancellár is.

Mannheimben pénteken gyászszertartáson emlékeztek a meggyilkolt rendőre, amelyen részt vett Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter, valamint Winfried Kretschmann, a tartomány zöldpárti miniszterelnöke, továbbá Baden-Württemberg konzervatív belügyminisztere, Thomas Strobl.

A fiatal rendőr azokkal szállt szembe, akik hadat üzentek a német demokráciának. Embersége és mások iránti elkötelezettsége példát kell jelentsen valamennyi német állampolgár számára – hangsúlyozták.

A temetésen az ARD közszolgálati média beszámolója szerint csaknem háromezren gyűltek össze, és azt kivetítőn is közvetítették. A temetési menetben több száz rendőr vonult.

A szertartással egy időben vált ismertté, hogy az ellenzéki CDU /CSU felszólította a kancellárt: haladéktalanul kezdeményezzen tárgyalásokat a tálibokkal a kitoloncolásról, az érintettek visszafogadásáról.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×