eur:
389.51
usd:
357.68
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Sophia Huang Xueqin, a freelance journalist who wants to raise peopleĂŠ??s awareness on sexual harassment in China, poses with a #MeToo sign at her home. 08DEC17 SCMP/Thomas Yau (Photo by Thomas Yau/South China Morning Post via Getty Images)
Nyitókép: Thomas Yau/South China Morning Post via Getty Images

Öt évre ítéltek egy MeToo aktivistát Kínában

Sophia Huang Xueqint egy másik aktivistával együtt fogták el a rendőrök, mindketten több évnyi börtön elébe néznek államellenesnek nyilvánított tevékenységük miatt.

A 36 éves Sophia Huang Xueqin az egyik legismertebb szereplője volt a kínai MeToo mozgalomnak, úttörő történeteket hozott nyilvánosságra a szexuális zaklatás áldozatairól - írja a BBC alapján a 444. Az aktivista emellett beszélt a kínai televíziós szerkesztőségekben tapasztalt nőgyűlöletről és szexizmusról is.

Sophia Huang Xueqint pénteken öt év börtönbüntetésre ítélték államellenes felforgatás miatt.

Mint írják, az nem tisztázott, hogy az aktivista tevékenysége miért felforgatás, a tárgyalást ugyanis zárt ajtók mögött tartották. Támogatói szerint azért tartóztatták le, mert társaival rendszeresen találkozókat és fórumokat tartottak fiataloknak, hogy társadalmi kérdéseket vitassanak meg.

Sophia Huang Xueqint éppen úton volt, hogy megkezdje a brit kormány által támogatott mesterképzését a Sussexi Egyetemen, amikor 2021-ben letartóztatták a Guangzhou városában található repülőtéren. Vele volt Wang Jianbing munkaügyi aktivista is, akit szintén elfogtak a hatóságok, és akire úgyszintén börtönbüntetést szabtak ki, több mint három évet.

Az Amnesty International "rosszindulatúnak és teljesen megalapozatlannak" titulálta az ítéleteket. Sarah Brooks, a szervezet helyi igazgatója szerint mindez megmutatja, mennyire retteg a kínai kormány az aktivistáktól, akik fel mernek szólalni mások jogainak védelmében.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×