eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay

Leégett egy templom Torontóban, műalkotások is elpusztultak

A Szent Anna templomban június 9-én csaptak fel a lángok, és nem csak a történelmi jelentőségű épület, hanem egy ismert kanadai művészcsoport festményei is a tűz martalékai lettek.

A tűzoltókat 2024. június 9-én, vasárnap reggel riasztották a város Kis Portugália negyedében található, nemzeti történelmi emlékhelynek számító Szent Anna anglikán templomhoz - írja a The Guardian híradása nyomán az Index. A lapnak Jim Jesspo tűzoltóparancsnok-helyettes úgy fogalmazott: az épület teljesen megsemmisült, ahogyan a benne lévő műtárgyak is. Azt is elmondta, hogy túl korai lenne meghatározni a tűz okát.

A leégett templom lelkésze, Don Beyers az újságoknak úgy fogalmazott, hogy

a tűzvész rendkívüli kulturális veszteség nem csupán a gyülekezetnek, hanem a közösség számára is, egyelőre azonban nem tudják, milyen hosszú távú hatása lesz a tragédiának a helyiek életében.

A templom falait borító színes művészeti alkotások között közel húsz, Jézus életét ábrázoló mű volt, amelyeket a Hetes Csoport tagjai festettek. Az elismert kanadai művészeti kollektíva az 1920-as években volt a csúcson. Az elmúlt évtizedekben a csoport tagjainak munkái az ország legkeresettebb műalkotásai közé kerültek. A csoport egyik tagja, Lawren Harris hegyi jelenete több mint 11 millió kanadai dollárért kelt el egy árverésen.

A tűzben odaveszett művek J.E.H. MacDonald, Fred Varley és Franklin Carmichael alkotásai voltak, amelyek ószövetségi prófétákat, a születést és a keresztre feszítést ábrázolták. A J.E.H. MacDonald által tervezett díszes belső falfestmények borították az apszis falait és mennyezetét, a fő boltíveket, a függőíveket és a központi kupolát is.

A hírportál arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt két és fél évben országszerte 33 templom égett le, sokszor gyújtogatás miatt.

A tűz idején senki sem tartózkodott az épületben, és sérültekről sem érkezett jelentés. A rendőrség a tűz okának megállapításáig egy online portált hozott létre, ahová a lakosság fényképeket vagy videofelvételeket küldhet be, ezzel is megkönnyítve a hatóság munkáját.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×