eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője a tárgyalóteremben az Amszterdam melletti Schipol bíróságán, büntetőpere újabb tárgyalási napján, 2019. szeptember 3-án. Wilderst a Hollandiában élő marokkói kisebbség elleni gyűlöletbeszéddel, uszítással és diszkriminációval vádolják. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak a Holland Királyságban. A válasz az volt, hogy kevesebbet, amire a politikus mosolyogva azt válaszolta, hogy mi meg tudjuk oldani.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Lex Van Lieshout

Hosszas huzavona után megalakult az új holland kormány

A tavaly novemberi holland parlamenti választások után a koalíciós kormány megalakítását célzó négy párt kedden megegyezett az új kabinet összetételéről.

Ezt Geert Wilders, a választásokon győztes radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője jelentette be az X közösségi médiában kedden közzétett bejegyzésében. "Kitaláltuk, mindenben megegyeztünk, megvan az új kabinet" - írta Wilders.

A NOS hírportál értesülései szerint a négy jobboldali koalíciós párt - a Szabadságpárt, a Szabaddemokrata Párt (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártja és a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) - megegyezett arról, hogyan osztják fel a miniszteri és államtitkári posztokat, és kik lesznek a jelöltek az egyes posztokra.

A PVV valószínűleg öt miniszteri posztot kap, az NSC és a VVD négyet, a BBB pedig kettőt vagy hármat.

Elképzelhető, hogy négy miniszterelnök-helyettes kap megbízatást, pártonként egy, mivel Dick Schoof pártonkívüli kormányfőjelöltnek mind a négy koalíciós pártot képviselnie kell. A korábbi kabinetekben a legnagyobb párt kapta a miniszterelnöki posztot, és minden koalíciós párt kapott egy miniszterelnök-helyettest.

A Telegraaf napilap forrásai szerint a BBB a gazdasági ügyek, valamint a mezőgazdaság, halászat, élelmezésbiztonság és természetvédelem területére pályázik, a PVV pedig a menekültügyi tárca élére szeretne kerülni. A koalíciós pártok kisebb kormányt szeretnének létrehozni a jelenlegi ügyvezető kabinetnél, 20-ról 16-ra kívánják csökkenti a miniszterek számát.

A kabinet pontos összetételéről a koalíciós tárgyalások koordinálásáért felelős Richard van Zwol a későbbiekben fog nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat. Az első félidőben Marco Rossi csapata csak árnyéka volt önmagának, két védelmi figyelmetlenséget könyörtelenül kihasznált Svájc. Aztán következett a második félidő...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megkezdődtek a tárgyalások az ukrán háború lezárásáról, három hónap ostrom után elesett Heorhijivka - Háborús híreink szombaton

Megkezdődtek a tárgyalások az ukrán háború lezárásáról, három hónap ostrom után elesett Heorhijivka - Háborús híreink szombaton

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken négypontos béketervet vázolt fel, melyben a béke feltételéül szabta Ukrajnának, hogy vonuljon ki abból a négy megyéből, amit Oroszország az orosz jog szerint annektált, az ukrán fél ezt azonnal elutasította. A NATO szárazföldi parancsnoki egységet telepít Finnországba. Egyre kisebb a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötői forgalma, a Donbaszban sikerekkel folytatódik az orosz támadás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×