eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője a tárgyalóteremben az Amszterdam melletti Schipol bíróságán, büntetőpere újabb tárgyalási napján, 2019. szeptember 3-án. Wilderst a Hollandiában élő marokkói kisebbség elleni gyűlöletbeszéddel, uszítással és diszkriminációval vádolják. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak a Holland Királyságban. A válasz az volt, hogy kevesebbet, amire a politikus mosolyogva azt válaszolta, hogy mi meg tudjuk oldani.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Lex Van Lieshout

Hosszas huzavona után megalakult az új holland kormány

A tavaly novemberi holland parlamenti választások után a koalíciós kormány megalakítását célzó négy párt kedden megegyezett az új kabinet összetételéről.

Ezt Geert Wilders, a választásokon győztes radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője jelentette be az X közösségi médiában kedden közzétett bejegyzésében. "Kitaláltuk, mindenben megegyeztünk, megvan az új kabinet" - írta Wilders.

A NOS hírportál értesülései szerint a négy jobboldali koalíciós párt - a Szabadságpárt, a Szabaddemokrata Párt (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártja és a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) - megegyezett arról, hogyan osztják fel a miniszteri és államtitkári posztokat, és kik lesznek a jelöltek az egyes posztokra.

A PVV valószínűleg öt miniszteri posztot kap, az NSC és a VVD négyet, a BBB pedig kettőt vagy hármat.

Elképzelhető, hogy négy miniszterelnök-helyettes kap megbízatást, pártonként egy, mivel Dick Schoof pártonkívüli kormányfőjelöltnek mind a négy koalíciós pártot képviselnie kell. A korábbi kabinetekben a legnagyobb párt kapta a miniszterelnöki posztot, és minden koalíciós párt kapott egy miniszterelnök-helyettest.

A Telegraaf napilap forrásai szerint a BBB a gazdasági ügyek, valamint a mezőgazdaság, halászat, élelmezésbiztonság és természetvédelem területére pályázik, a PVV pedig a menekültügyi tárca élére szeretne kerülni. A koalíciós pártok kisebb kormányt szeretnének létrehozni a jelenlegi ügyvezető kabinetnél, 20-ról 16-ra kívánják csökkenti a miniszterek számát.

A kabinet pontos összetételéről a koalíciós tárgyalások koordinálásáért felelős Richard van Zwol a későbbiekben fog nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×