eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pixabay

Vegyes fogadtatásra talált az európai államok palesztin állam melletti kiállása

A palesztin állam elismerésével az európai államok a terrort jutalmaznák - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az X-re feltöltött videónyilatkozatában.

A kormányfő a "terrorizmus által elnyert díjnak" nevezte Írország, Norvégia és Spanyolország szerdai bejelentését, miszerint hamarosan elismerik a palesztin államot.

"Ciszjordániában (Júdeában és Szamáriában) a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást. Az ilyen gonoszságnak tilos államot adni" - hangoztatta Netanjahu.

"Ez egy terrorista állam lesz, mely újra és újra megpróbálja végrehajtani az október 7-i mészárlást, és mi ebbe nem fogunk beleegyezni"- mondta az izraeli kormányfő az iszlamista fegyveresek őszi terrortámadására utalva, mely nyomán kitört a gázai háború.

"A terrorizmus díjazása nem hoz békét - és nem akadályoz meg bennünket sem abban, hogy legyőzzük a Hamászt" - zárta nyilatkozatát Netanjahu.

A miniszterelnök néhány perccel azután jelentette meg videónyilatkozatát, hogy az elrabolt katonalányok szülei közzétették azokat a videófelvételeket, melyeket a Hamász fegyveresei készítettek október 7-én a 18-20 éves lányok túszul ejtéséről.

Az USA kétállami megoldást szeretne, de nem így

Az Egyesült Államok szerint a palesztin államiságot közvetlen tárgyalások útján kell elérni, és nem egyoldalú elismerések révén - reagált az amerikai adminisztráció szerdán arra, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette a palesztin állam hivatalos elismerését.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy Joe Biden elkötelezett támogatója a kétállami megoldásnak. Az elnök vasárnap egy nyilvános beszédében az önálló államisággal rendelkező Izrael és Palesztina megteremtésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ez az egyedüli megoldás arra, hogy a két nép tagjai békében, biztonságban és méltóságban élhetnek.

A múlt héten John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott tájékoztatóján ugyanakkor megállapította, hogy Biden elnök is elismeri, hogy a két állam megteremtése nem a közeljövő kérdése.

Vegyes reakciók

A körülmények jelenleg nem megfelelőek egy független Palesztin állam hivatalos elismerésére, mivel egy ilyen döntésnek túl kell mutatnia egy jelképes vagy politikai színjátékon - ismertette a francia külügyminiszter. Stéphane Séjourné elhatárolódott Írország, Spanyolország és Norvégia által tett, a palesztin állam egyoldalú elismerésére vonatkozó bejelentésétől, és kiemelte: reményei szerint felgyorsulnak a gázai tűzszünet biztosítására tett erőfeszítések.

"Franciaország úgy gondolja, hogy a feltételek nem adottak ahhoz, hogy egy ilyen döntésnek tényleges hatása legyen" - mondta Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel folytatott párizsi megbeszélését követően Séjourné.

Párbeszéd nélkül nem jöhet létre kétállami megoldás - jelentette be a német külügyminisztérium. "Egy független palesztin állam létrejötte a német külpolitika határozott célkitűzései között szerepel" - közölte a német külügyminisztérium szóvivője egy berlini konferencián.

Lengyelország rávilágított, támogatja a kétállami megoldást a közel-keleti válsághelyzet megoldása érdekében. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette: támogatják az Európai Unió és más országok vezetőinek erőfeszítéseit egy hosszú távú, stabil megoldás elérése érdekében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia is elismeri a palesztin államot. A török elnök egy ankarai rendezvényen közölte, hogy rendkívül elégedett ezen országok döntésével.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×