eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Crop close up of little girl child stretch hand show no gesture protest against domestic violence. Small teen child stand against discrimination or school abuse. Childhood problem, voice concept.
Nyitókép: Getty Images/ fizkes

Állásfoglalást adott ki egy V4-es ország a nemváltásról

Műtét elvégzése nem lesz már feltétele a nemváltás hivatalos elismerésének Csehországban - döntött a cseh alkotmánybíróság.

A CTK hírügynökség keddi ismertetése szerint a testület megszüntette a jelenlegi jogi szabályozás ezen kitételét. A sebészeti beavatkozás követelménye a nemváltás érdekében "ellentétben áll az emberi méltósággal" - mutatott rá az alkotmánybíróság döntésében, amely arra kötelezi parlamentet és az illetékes állami szerveket, hogy 2025 közepéig ennek megfelelően módosítsák a jelenleg érvényes jogszabályt. A bíróság tarthatatlannak minősítette a jelenlegi helyzetet, és felhívta a figyelmet, hogy a politikusok hosszú távon kevés figyelmet szentelnek a problémának.

Az alkotmánybíróság elismerte, hogy a hatályban lévő szabályozás - mely szerint a nemváltást csak a vonatkozó sebészeti beavatkozás után lehet hivatalosan elismerni - legitim módon a jogbiztonságot és a stabilitást tartotta a legfontosabbnak.

"Az alkotmánybíróság szerint a nemi szervek sebészeti beavatkozás általi megváltoztatásának és a reprodukciós funkciók ellehetetlenítésének a törvényes követelménye közvetlen módon ellentétes a trasznemű személyek testi integritásának a védelmét szolgáló alapvető jogokkal és személyes autonómiájukkal, elsősorban azért, mert sérti emberi méltóságukat" - olvasható a testület döntésének indoklásában, amelyet Jaromír Jirsa alkotmánybíró ismertetett.

A 15 tagú testületben két alkotmánybíró nem támogatta a döntést.

Az alkotmánybíróságot egy nemváltást akaró, hivatalosan nőként jegyzett személy kérte fel állásfoglalásra a témában. A nő férfinak érzi magát, de nem akar sebészeti beavatkozást, ezért a hivatalok a kérelmét elutasították.

A jelenlegi szabályozás ilyen irányú megváltoztatása már két éve készen áll, s rövidesen a kormány és a parlament elé kerül - reagált Pavel Blazek igazságügyi miniszter az alkotmánybíróság döntésére az X-en.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új tájékoztatást adtak Robert Fico válságos állapotáról

Új tájékoztatást adtak Robert Fico válságos állapotáról

Robert Fico továbbra is kritikus, de stabil állapotban van a Roosevelt kórházban a szerdai merénylet után. Egyelőre nem lehet szállítani, így továbbra is a besztercebányai intézményben folytatják a kezelését. Közben várhatóan elmarad a szlovákiai pártok kerekasztala, amellyel kiélezett a politikai közhangulatot akarták volna megnyugtatni. A 71 éves elkövető ügyében várhatóan még hónapokig nyomoznak, de szinte biztos, hogy élete végéig fogva tartják majd az oroszpárti szélsőjobboldali aktivistát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 14:15
×
×
×
×