eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Hidzsáb, az Iránban kötelező fejkendő. Forrás:Twitter/BISMA
Nyitókép: Forrás:Twitter/BISMA

Két éve halt meg Mahsza Amini – az iráni vezetés kitart

A heves társadalmi tiltakozások ellenére Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorúbb hatósági kikényszerítése mellett.

"A fejkendő tiszteletben tartása az iráni nők számára nemcsak vallási, hanem politikai és törvényi kötelezettséget is jelent" - hangsúlyozta Raiszi az iráni elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben. Ezért - mint fogalmazott - "nincs semmi kétség", hogy továbbra is következetesen végezni kell az előírás betartására vonatkozó ellenőrzéseket.

A perzsa újév március 20-i kezdetével az iráni rendőrség, illetve az erkölcsrendészet megújult szigorral lép fel az iszlám öltözködési szabályok megsértőivel szemben. A közösségi médiában olyan felvételek is megjelentek, amelyeken nők és erkölcsrendészek keverednek vitába a kötelező fejkendőviselés miatt.

Két éve több hónapig tartó tömeges tüntetéseket váltott ki egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála, akit 2022 szeptemberében vett őrizetbe az erkölcsrendészet a szigorú öltözködési szabályok megsértéséért. Amini az őrizetben életét vesztette, feltehetően súlyos bántalmazás következtében.

A tüntetések óta egyre több iráni nő tér el a kötelező öltözködési szabályoktól, amit a vallási keményvonalasok nem tolerálnak. Ugyanakkor egyes vallási körökben bírálják is a szigorú hatósági ellenőrzéseket azzal érvelve, hogy nem lehet erőszakkal kikényszeríteni, hogy a nők ájtatosan kövessék az iszlám előírásait.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×