eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Szigorodnak a gésanegyed mozgási szabályai

Korlátozzák Kiotó Gion nevű gésanegyedében a helyi lakosok szerint botrányosan viselkedő turisták mozgását, a kitiltják őket a szűk magánutcákról - közölte csütörtökön Ota Iszokacu városi tanácstag.

"Fel fogjuk szólítani áprilistól, vagy azt követően a turistákat, hogy tartsák magukat távol a szűk magánutcáktól" - mondta Iszokacu. "Nem szeretnénk ezt tenni, de nem tudjuk, mi mást tehetnénk" - tette hozzá.

A városvezetés képviselője szerint turistacsoportok gyakran paparazzik gyanánt viselkednek, ha gésák bukkannak fel a mindössze egy-két méter széles sikátorokban.

2019-ben "magánutcákban fotózni tilos" feliratú táblákat is kifüggesztettek és 10 ezer jen (24 ezer forint) pénzbírságot is bevezettek a rendelet megsértőire. A jövőben a táblákon a belépni tilos felirat lesz kifüggesztve az utcácskák bejáratánál.

Gion évszázadok óta a Japán hagyományos szórakoztatóművészek központja. A lakók azonban mér régóta a turisták tiszteletlen viselkedésére panaszkodnak. Decemberben a kerületi vezetés felszólította Kiotó városát, hogy orvosolja a problémát arra hivatkozva, hagy a negyed "nem vidámpark".

A kerületi tanács egyik tagja a japán sajtónak egyebek között arról számolt be, hogy valaki például meghúzta egy "Maikó", vagyis gésatanonc kimonóját, egy másik gésának pedig cigarettacsíkot dobtak a dekoltázsába. Hangsúlyozta, hogy továbbra is megvan még az a széles körben elterjedt tévhit, hogy a gésák prostituáltak lennének. A valóságban azonban olyan magasan kiképzett szórakoztatóművészek, akik elsajátították a hagyományos japán táncot és zenét és vendégeiket ezzel mulattatják.

A koronavírus-járvány végével a turizmus ismételten fellendült Japánban. Nemcsak Kiotó óvárosa, de a szigetország más látványosságai turisták tömkelegét vonzzák. A nyáron a Fudzsi-hegyre vezető legnépszerűbb túraúton átszámítva mintegy 5000 forintos belépési díjat fognak kérni, hogy ezzel is korlátozzák a látogatók számát.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×