eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2024. február 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Vlagyimir Putyin: növelni kell a csapatlétszámot az EU-val közös határunkon

Országa nukleáris arzenálját sorolva és dicsérve üzent a március 15-17-i orosz elnökválasztás kapujában Vlagyimir Putyin. Közölte, hogy egy új, globális pénzügyi rendszert is kiépít Moszkva, és nem tervez kilépni nyugat felé Ukrajna területéről.

Ostobaság az az állítás, mely szerint Oroszország Európa megtámadására készülne - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza előtt Moszkvában csütörtökön elmondott éves értékelő beszédében.

"Szóba került annak lehetősége, hogy katonai NATO-kontingenseket vezényeljenek Ukrajnába, de emlékszünk azoknak a sorsára, akik valamikor már küldtek kontingenseket hazánk területeire, de most az esetleges intervenciósok számára sokkal tragikusabbak lesznek a következmények" - jelentette ki.

Elmondta egyebek között, hogy már harcban is bevetették és rendszerbe állították az orosz fegyveres erők a Cirkon tengeri indítású hiperszonikus csapásmérő komplexumot. A csapatok megkapták a Szarmat hadászati nukleáris rakétarendszert, és ennek közeljövőbeni "demonstrálását" ígérte.

"A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget"

Az állította, hogy miközben a Nyugat Európa megtámadásának szándékával vádolta meg Oroszországot, maga választ ki orosz területen célpontokat a csapásokhoz és hozzá csapásmérő eszközöket, valamint egy NATO-kontingens Ukrajnába vezényléséről is tárgyalnak.

Méltatta a hadsereget, azt közölve, hogy Oroszország modernizált nukleáris arzenálja a legnagyobb a világon.

"A stratégiai nukleáris erők teljes készenlétben vannak"

- jelentette ki a Reuters tudósítása szerint, megjegyezve, hogy az új generációs hiperszonikus nukleáris fegyvereket, amelyekről először 2018-ban beszélt, vagy bevetették már, vagy olyan szakaszban vannak, ahol a fejlesztés és a tesztelés befejeződött.

Vlagyimir Putyin azt is üzente a nyugati országoknak, hogy nukleáris háború kiváltását kockáztatják, ha harcoló csapatokat küldenek Ukrajnába (ezzel reagált Emmanuel Macron francia elnök minapi szavaira arról, hogy nem lehet kizárni ezt a megoldást sem, bár nincs NATO-egység az ügyben és több nagy ország rögtön elutasította az ötletet).

Putyin figyelmeztetett, hogy Moszkvának megvannak a fegyverei akár nyugati célpontok elérésére is.

A TASZSZ tudósítása szerint az orosz elnök arról is beszélt, hogy a nyugati politikusok meg akarták gyengíteni Oroszországot, akárcsak Ukrajnát, de ez nem sikerült nekik.

A Nyugat "szembenézett multinacionális népünk szilárd álláspontjával és eltökéltségével. Katonáink és hivatalnokaink, keresztényeink és muszlimjaink, buddhistáink és a judaizmus követői, a különböző etnikumok, kultúrák és régiók képviselői ezer szónál is jobban bebizonyították, hogy Oroszország népének évszázados összetartása és egysége hatalmas, mindent legyőző erő. Együtt állva, vállvetve harcolnak közös szülőföldjükért" – folytatta Putyin.

Növelné a csapatlétszámot az EU-val közös nyugati határnál

Oroszországnak az Európai Unióval közös nyugati határai mentén telepített csapatok létszámát is növelnie kell az elnök szerint, miután Finnország és Svédország úgy döntött, hogy csatlakozik a NATO katonai szövetségéhez.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy Moszkva nem fogja megismételni a Szovjetunió hibáját, és nem hagyja, hogy a Nyugat egy fegyverkezési versenybe "rángassa", amely túl sokat emésztene fel költségvetéséből.

"Feladatunk tehát a védelmi-ipari komplexum olyan fejlesztése, amely az ország tudományos, technológiai és ipari potenciálját növeli" - mondta.

Saját nemzetközi pénzügyi rendszert akar

Oroszország egy új globális pénzügyi architektúrát fog kiépíteni, a fejlett technológia alapján, politikai beavatkozástól mentesen - jelentette ki csütörtöki évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az ígérte, hogy Oroszország hamarosan egyike lesz a világ négy legnagyobb gazdaságának. Úgy vélekedett, hogy egy erős, szuverén Oroszország nélkül nem alakulhat ki tartós világrend, a Nyugatnak pedig Oroszország helyett egy "hanyatló térre" van szüksége, ahol azt teheti, amit akar.

Putyin kijelentette, hogy Moszkva kész tárgyalni Washingtonnal a hadászati egyensúly kérdéseiről, de nem hagyja magát ezekbe belekényszeríteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×