eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatást ellenző jemeni síita húszi felkelők tiltakoznak a kereskedelmi hajózás védelmét biztosító, az Egyesült Államok által kezdeményezett vörös-tengeri katonai hadművelet ellen a jemeni fővárosban, Szanaában, 2023. december 29-én. A Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet leállítását követelik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jahja Oszama

Már a nemzetközi adatbiztonságot veszélyeztetik a jemeni lázadók

A húszik kárt okoztak négy fontos vízalatti kábelben is, amik összekötik Európát és Ázsiát, ez zavart okozhat a két kontinens kommunikációjában.

Mostanra már nem csak a katonai állásokat és a kereskedelmi hajókat támadják a húszik, hanem az adatforgalmat is veszélyeztetik, az Irán által támogatott csoport ugyanis megrongát több Ázsiát és Európát összekötő víz alatti kábelt - írja az Euronews híradása nyomán az Economx.

A pusztítás főként a 22 ezer kilométeres távol-keleti hálózatot működtető AAE-1 vállalatot érintette. Ez a 40 terrabit/másodperc kapacitású vezeték Pakisztánon és Kataron át kapcsolta össze Kínát a Nyugattal. Fájó csapás érte továbbá az Afrika első szélessávú tenger alatti kábelrendszerét elindító Seacom céget, illetve az EIG Global és a TGN kommunikációs vegyesvállalatok is a károsultak között vannak.

A régióban több interkontinentális internetvonal is halad. Korábban a húszi terrorcsoporthoz kötődő Telegram csatorna egy fenyegető üzenettel közzétette a Vörös-tengerben futó kábelek térképét. A Yemen Telecom komoly diplomáciai erőfeszítés tett, hogy a globális nemzetközi távközlési szövetségek figyeljenek rá, hogy véletlenül se adjanak információt a lázadóknak a tenger alatti kábelek elhelyezkedéséről, hiszen azokban akár hajóhorgonyokkal is kárt lehet tenni.

Ám a környező országok nem gondolták, hogy a terroristák technikailag képesek lennének ilyen csapás mérésére.

Moammer al-Eryani, az ádeni kormány információs minisztere szerint az iráni támogatásnak köszönhetően egyre radikálisabb támadásokat végrehajtó terroristák a radikalizmusuk miatt nem tárgyalásképesek. A jemeni lázadók szóvivője, Mohammed Abdul Salam szerint továbbra is innovatív technikákat használnak fel a támadásokhoz és a nyugati ellenlépések csak összekovácsolják a gázai erőszakon felháborodott arab népet - írja a lap.

Hetekig is eltarthat a sérült kábelek javítása, és az azt végző cégek magas kockázati- és kiszállási díjat fognak felszámolni. Hozzáteszik, mindazonáltal több vezeték is sértetlen maradt, így nem szakadt meg az internetes kommunikáció az érintett ázsiai, európai és afrikai országok között.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×