eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatást ellenző jemeni síita húszi felkelők tiltakoznak a kereskedelmi hajózás védelmét biztosító, az Egyesült Államok által kezdeményezett vörös-tengeri katonai hadművelet ellen a jemeni fővárosban, Szanaában, 2023. december 29-én. A Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet leállítását követelik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jahja Oszama

Már a nemzetközi adatbiztonságot veszélyeztetik a jemeni lázadók

A húszik kárt okoztak négy fontos vízalatti kábelben is, amik összekötik Európát és Ázsiát, ez zavart okozhat a két kontinens kommunikációjában.

Mostanra már nem csak a katonai állásokat és a kereskedelmi hajókat támadják a húszik, hanem az adatforgalmat is veszélyeztetik, az Irán által támogatott csoport ugyanis megrongát több Ázsiát és Európát összekötő víz alatti kábelt - írja az Euronews híradása nyomán az Economx.

A pusztítás főként a 22 ezer kilométeres távol-keleti hálózatot működtető AAE-1 vállalatot érintette. Ez a 40 terrabit/másodperc kapacitású vezeték Pakisztánon és Kataron át kapcsolta össze Kínát a Nyugattal. Fájó csapás érte továbbá az Afrika első szélessávú tenger alatti kábelrendszerét elindító Seacom céget, illetve az EIG Global és a TGN kommunikációs vegyesvállalatok is a károsultak között vannak.

A régióban több interkontinentális internetvonal is halad. Korábban a húszi terrorcsoporthoz kötődő Telegram csatorna egy fenyegető üzenettel közzétette a Vörös-tengerben futó kábelek térképét. A Yemen Telecom komoly diplomáciai erőfeszítés tett, hogy a globális nemzetközi távközlési szövetségek figyeljenek rá, hogy véletlenül se adjanak információt a lázadóknak a tenger alatti kábelek elhelyezkedéséről, hiszen azokban akár hajóhorgonyokkal is kárt lehet tenni.

Ám a környező országok nem gondolták, hogy a terroristák technikailag képesek lennének ilyen csapás mérésére.

Moammer al-Eryani, az ádeni kormány információs minisztere szerint az iráni támogatásnak köszönhetően egyre radikálisabb támadásokat végrehajtó terroristák a radikalizmusuk miatt nem tárgyalásképesek. A jemeni lázadók szóvivője, Mohammed Abdul Salam szerint továbbra is innovatív technikákat használnak fel a támadásokhoz és a nyugati ellenlépések csak összekovácsolják a gázai erőszakon felháborodott arab népet - írja a lap.

Hetekig is eltarthat a sérült kábelek javítása, és az azt végző cégek magas kockázati- és kiszállási díjat fognak felszámolni. Hozzáteszik, mindazonáltal több vezeték is sértetlen maradt, így nem szakadt meg az internetes kommunikáció az érintett ázsiai, európai és afrikai országok között.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×