eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Vihart kavart a CDU elnöke: elutasítják az esetleges koalíciót a Zöldekkel

Friedrich Merz tizennyolc hónappal a parlamenti választások előtt már a koalíciós lehetőségeket latolgatta, és kizárásos alapon elsősorban a Zöldek Pártja mellett tette le a garast, amit viszont nem fogadott kitörő örömmel a bajor testvérpárt, a CSU.

Biztosra veszi az ellenzéki konzervatív pártszövetség jövő évi választási győzelmét a nagyobbik keresztény párt, a CDU elnöke. Olyannyira, hogy Friedrich Merz tizennyolc hónappal a parlamenti választások előtt már a koalíciós lehetőségeket latolgatta. Szerinte az igazi "polgári koalíciót" csakis a szabad demokrata FDP-vel való házasság jelenthetné, a probléma azonban az, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező kis liberális párt nagy eséllyel nem jut be a következő parlamentbe. Ebből kiindulva elsősorban a Zöldek Pártja mellett tette le a garast.

Aligha gondolt arra, hogy a javasolt partnerválasztással meglehetős feszültséget kelt a CDU több évtizedes szövetségese, a bajor CSU soraiban.

"A fekete-zöld koalíció nem a jövő modellje"

– fogalmazott az ARD közszolgálati médium által ismertetett nyilatkozatában a kisebbik keresztény párt főtitkára, Martin Huber. Az ARD szerint ennél is élesebben fogalmaztak a CDU/CSU ifjusági szervezete, a Junge Union (JU) vezetői. Johannes Winkel elnök szerint másfél évvel a parlamenti választások előtt még nem jött el az ideje a koalíciós találgatásoknak, "az azonban már most elmondható, hogy a szövetségi szintű fekete–zöld koalíció meghaladja a politikai képzelőerőt".

Értesülések szerint Friedrich Merz a múlt hét végén, e-mail-üzenetben tájékoztatta főbb támogatóit koalíciós elképzeléseiről. Ebben a CDU elnöke nem zárta ki a koalíció lehetőségét a jelenlegi hárompárti kormány egyetlen pártjával, így a szociáldemokrata SPD-vel, a Zöldek Pártjával és a szabad demokratákkal sem. A két nagyobbik kormánykoalíciós pártot arra az esetre említette, ha az FDP nem jut be a parlamentbe. Az e-mailben Merz úgy vélekedett, hogy sem a Zöldek, sem az SPD nem jelent különösebben "csábító perspektívát", de kormányképes többségre van szükség.

Az üzenettel kapcsolatban a CSU főtitkára elsősorban a Zöldek Pártját bírálta. Martin Huber szerint a Németországban uralkodó rossz hangulatért elsősorban a Zöldek felelősek, méghozzá "az ideológiai felsőbbrendűséget" tükröző politikájuk miatt.

A CSU és a Zöldek Pártja egyszerűen nem passzolnak egymáshoz

– hangoztatta a kisebbik konzervatív párt főtitkára.

Mindezzel egyidőben a Zöldek arról számoltak be, hogy az év eleje óta valósággal özönlenek az új tagok a pártba. A ZDF által ismertetett adatok szerint az év első hónapjában eddig 4500 új tagot vettek fel. Hasonló növekedés a párt 1980-as megalakulása óta csupán egy ízben, mégpedig a 2021-es parlamenti választások előtt fordult elő.

A pártvezetés ezzel kapcsolatban összefüggést látott a taglétszám növekedése és a szélsőjobboldal elleni, hetek óta tartó tiltakozások között. Az idézett nyilatkozat nem utalt a jelenlegi koalíciós kormány növekvő népszerűtlenségére, így arra sem, hogy a rendkívüli költségvetési hiány a zöld párt több klímavédelmi projektjét is felemésztette.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×