eur:
391.83
usd:
359.44
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Troels Lund Poulsen ügyvivő dán védelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU-tagországok védelmi miniszterei találkozója előtt Brüsszelben 2023. május 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nagy hatótávolságú drónokat vásárol Dánia

Dánia 400 millió dollárt (140 milliárd forint) különít el nagy hatótávolságú drónok beszerzésére a hírszerzés és megfigyelés megerősítése érdekében a sarkvidéki és az észak-atlanti területeken – közölte a dán védelmi minisztérium.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter szerint a nagy hatótávolságú drónok segítenének a növekvő lakossági és katonai tevékenység megfigyelésében az Északi-sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén, és biztosítanák Dánia számára hogy jobban megfeleljen a NATO céljainak.

Az északi sarkvidék zsugorodó jégtakarója felgyorsította a globális hatalmak közötti versenyt az erőforrások, a sarkvidék és a vízi utak feletti ellenőrzésért.

Dánia felel Grönland és az észak-atlanti Feröer-szigetek biztonságáért és védelméért, amelyek egyaránt a Dán Királyság szuverén területei. Az észak-európai ország tavaly ígéretet tett arra, hogy a következő 10 évben 143 milliárd dán koronával (7323 milliárd forint) megemeli védelmi költségvetését.

Az új megállapodás szerint összesen 16 milliárd koronát (819 milliárd forint) különítettek el légvédelmi rendszerek vásárlására, és egy Dánia északnyugati részén lévő, korábban leállított lőszergyár újraindítására.

„A királyságnak a jövőben nagyobb felelősséget kell vállalnia az egész régió biztonságáért. Ez azt jelenti, hogy több erőt kell mozgósítanunk az északi sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén” – mondta a védelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Már van, akinek 100 millió dolláros veszteséget okozott az olimpia

Már van, akinek 100 millió dolláros veszteséget okozott az olimpia

Több mint 10 000 sportoló szeretne részt venni a párizsi nyári olimpián, de a város a turisták számára kevésbé tűnik vonzónak idén. A Delta Air Lines vezérigazgatója, Ed Bastian elárulta, hogy az utazók idén nyáron elkerülik Párizst, és inkább más úti célokat választanak, ami 100 millió dolláros veszteséget okoz a légitársaságnak az egyébként forgalmas európai utazási szezonban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×