eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Troels Lund Poulsen ügyvivő dán védelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU-tagországok védelmi miniszterei találkozója előtt Brüsszelben 2023. május 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nagy hatótávolságú drónokat vásárol Dánia

Dánia 400 millió dollárt (140 milliárd forint) különít el nagy hatótávolságú drónok beszerzésére a hírszerzés és megfigyelés megerősítése érdekében a sarkvidéki és az észak-atlanti területeken – közölte a dán védelmi minisztérium.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter szerint a nagy hatótávolságú drónok segítenének a növekvő lakossági és katonai tevékenység megfigyelésében az Északi-sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén, és biztosítanák Dánia számára hogy jobban megfeleljen a NATO céljainak.

Az északi sarkvidék zsugorodó jégtakarója felgyorsította a globális hatalmak közötti versenyt az erőforrások, a sarkvidék és a vízi utak feletti ellenőrzésért.

Dánia felel Grönland és az észak-atlanti Feröer-szigetek biztonságáért és védelméért, amelyek egyaránt a Dán Királyság szuverén területei. Az észak-európai ország tavaly ígéretet tett arra, hogy a következő 10 évben 143 milliárd dán koronával (7323 milliárd forint) megemeli védelmi költségvetését.

Az új megállapodás szerint összesen 16 milliárd koronát (819 milliárd forint) különítettek el légvédelmi rendszerek vásárlására, és egy Dánia északnyugati részén lévő, korábban leállított lőszergyár újraindítására.

„A királyságnak a jövőben nagyobb felelősséget kell vállalnia az egész régió biztonságáért. Ez azt jelenti, hogy több erőt kell mozgósítanunk az északi sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén” – mondta a védelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×