eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Daniel Noboa ecuadori elnök (k) távozik a Canela rádióállomás stúdiójából, ahol beszédet intézett a nemzethez Quitóban 2024. január 10-én. Noboa január 8-án hatvannapos szükségállapotot és országos éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kábítószer-kereskedelmet irányító bűnbandák, valamint az utcai és a börtönökben dúló erőszak visszaszorítása céljából, másnap pedig 22 bandát nevezett meg terrorista szervezetként, hivatalos katonai célponttá téve őket.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/José Jácome

A bűnbandák ellen fordult a katonaság

Ecuadorban a biztonsági erők 329 gyanúsítottat vettek őrizetbe szerdán a bűnbandák elleni harcban.

Az országszerte végrehajtott műveletek során lőfegyvereket, lőszereket, robbanóanyagokat, gyújtószerkezeteket, hajókat és járműveket is lefoglaltak - közölte helyi idő szerint szerdán a dél-amerikai állam vezérkari főnöke, Jaime Vela.

Emellett a katonák és a rendőrök 41 túszt szabadítottak ki a bandák kezéből. Öt feltételezett bandatagot megöltek a biztonsági erők.

Előző nap Daniel Noboa elnök rendeletet adott ki, amelyben 22 bűnözői csoportot terrorszervezetnek és nem állami harcoló félnek nyilvánított, amelyeket fel kell számolni.

"Ezek a csoportok mostantól mind katonai célpontok"

- mondta Vela. A rendelet a továbbiakban úgy fogalmazott, hogy Ecuador belső fegyveres konfliktusba keveredett a szervezett bűnözés elleni harcban.

Példátlan akcióban fegyveresek kedden élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe Guayaquil kikötővárosban, és túszul ejtettek több újságírót és alkalmazottat. Az adásban lövések és sikolyok hallatszottak.

Az ecuadori biztonsági helyzet az utóbbi időben drámaian megromlott. A százezer lakosra jutó mintegy 46,5 gyilkossági arány tavaly a legmagasabb volt az egykor békés andoki ország történetében, és az egyik legmagasabb Latin-Amerikában.

A kábítószer-kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséért több, nagyhatalmú mexikói kartellekkel kapcsolatban álló banda küzd. Ecuador fontos tranzitországa a Dél-Amerikából származó kokainnak, amelyet az Egyesült Államokba és Európába csempésznek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×