eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok hívei betörnek a miniszterelnöki hivatal épületébe Bagdadban 2022. augusztus 29-én.  A vallási vezető, akinek asz-Szajrún nevű pártszövetsége első helyen végzett a 2021 októberi parlamenti választásokon, ezen a napon bejelentette lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

Egy iraki milícia szerint Washington újabb támadásokra számíthat Irakban

Az iraki Kataib Hezbollah nevű milícia egy tisztségviselője azt állította egy szombati közösségimédia-bejegyzésében, hogy az amerikai érdekeltségek ellen addig folytatják a támadásokat, amíg az utolsó amerikai katona el nem hagyja Irakot.

Péntek hajnalban rakétatámadást hajtottak végre az amerikai nagykövetség ellen Bagdad erősen őrzött, zöld zónaként ismert kormányzati negyedében.

Az Irán által támogatott fegyveres csoport szombati közleményében azt ugyan nem állította, hogy tagjai követték volna el a pénteki támadást, azt viszont leszögezte, hogy álláspontjuk szerint az amerikai külképviselet Washington "előretolt bázisa, amely katonai műveleteket készít elő".

"Szolgalelkű és csak a saját érdekeit tartja szem előtt az, aki szerint a nagykövetség diplomáciai feladatokat hajt végre" - írta Abu Ali al-Aszkari bejegyzésében. Hozzátette azt is, hogy az iraki biztonsági erők együttműködnek az amerikaiakkal, és ilyen értelemben "cinkosok a bűneikben".

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken telefonon beszélt Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnökkel, és a Kataib Hezbollahot, illetve egy másik, a Haraket Hezbollah al-Nudzsaba nevű militáns csoportot tett felelőssé a támadásért. Egyúttal jelezte, Washington fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon ezekre a támadásokra.

Amerikai tisztségviselők több mint 80 amerikai érdekeltség elleni támadásról számoltak be Irak és Szíria területén október közepe óta. A legtöbb támadás elkövetőjeként egy iraki milíciákat összefogó ernyőszervezet, az Iraki Iszlám Ellenállás jelentkezett, és akcióit Izrael gázai övezeti háborújával indokolta.

Az Egyesült Államok diplomáciai testületén felül mintegy 2500 katonát is állomásoztat még Irak területén azzal a céllal, hogy tanácsadóként segítsék a 2014-ben hivatalosan legyőzött Iszlám Állam terrorszervezet még megmaradt elemei elleni küzdelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×