eur:
389.47
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sz-400 (NATO kód szerint SA-21) orosz légvédelmi rakétarendszer egyik indító járműve egy katonai felvonuláson. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Brit hírszerzés: Ukrajnában gyorsan fogynak az oroszok legkorszerűbb fegyverei

A londoni védelmi minisztérium szerint az ukrajnai orosz erőknek már nincs elég modern légelhárító eszköze.

A brit titkosszolgálat úgy értesült hogy egész novemberben folyt a légvédelmi fegyverzet Ukrajnába szállítása. Méghozzá a Lengyelország és Litvánia közé ékelődött kalinyingrádi enklávéból. Ez azért különösen érdekes, mert Oroszország számára stratégiai szempontból az egyik legfontosabb területről van szó, amelynek védelmére mindig is komoly figyelmet fordított Moszkva.

Az elmúlt hetekben viszont Kalinyingrádból szállítottak Ukrajnába korszerű légvédelmi rendszereket, ezzel jelentősen gyengítve az enklávé légelhárítását. A fegyverek szállítása azután kezdődött, hogy az ukránok szétlőttek egy Sz-400-as (NATO kód szerint SA-21) rakéta rendszert. Ez az orosz hadsereg legkorszerűbb légvédelmi eszköze, amely akár több száz kilométer távolságban lévő célok ellen is bevethető.

Londoni vélemény szerint az, hogy Moszkva már Kalinyingrádból is kénytelen fegyvereket kivonni, arra utal: az orosz hadsereg egyre inkább kifogy a korszerű haditechnikából.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×