eur:
397.05
usd:
369.64
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Épül a kerítés a finn–orosz határ mentén a délkelet-finnországi Imatra határátkelő közelében 2023. április 14-én. Egyelőre egy 200 kilométeres szakaszt állítanak fel, a kerítés három méter magas lesz, a tetején szögesdróttal. Az Európai Unión belül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal, közel 1350 kilométer.
Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Roni Rekomaa

Európai határőröket vezényeltek a finn-orosz határhoz

Az Európai Unió ötven határőrrel támogatja Finnország határvédelmének megerősítését - tájékoztatott az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A varsói központú uniós ügynökség közleményében azt közölte, hogy a határőrök mellett egyéb feladatokat is ellátó személyzetet, valamint felszerelést, köztük járőrözésre alkalmas autókat telepít a finn határellenőrzési tevékenység megerősítésére.

"A jelentős erősítés várhatóan a jövő héten érkezik meg a finn határra, ami jól példázza a Frontexnek a gyors reagálás és hatékony támogatás iránti elkötelezettségét" - fogalmaztak.

Az ügynökség közölte: a Frontex szerepe a finnországi szolgálat során nem kizárólag a határbiztonsági intézkedésekre szorítkozik. A november 29-én állomáshelyüket elfoglaló határőrök egyebek mellett segítik majd a migránsok nyilvántartásba vételét, a civil alkalmazottak között pedig okmányszakértők és tolmácsok foglalnak majd helyet. A Frontexnek jelenleg tíz tisztje dolgozik a finn határokon - közölték.

A Frontex tisztában van a küldetés humanitárius vetületével. Amellett, hogy eltökélt Európa határainak őrizete mellett, elkötelezett minden ember alapvető jogának és méltóságának tiszteletben tartása mellett is - közölte az ügynökség.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×