eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
AMSTERDAM, NETHERLANDS - NOVEMBER 22: A voter casts her ballot in a voting station on November 22, 2023 in Amsterdam, Netherlands. Voters in the Netherlands go to the polls on 22 November in a snap general election called two years early. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)
Nyitókép: Pierre Crom/Getty Images

Nehéz döntés előtt a hollandok

Hollandiában szerdán megkezdődtek a parlamenti választások, megnyitottak a szavazóhelyiségek, mintegy 13,3 millió állampolgár jogosult leadni voksát a képviselőház 150 tagjának megválasztására.

Az előre hozott választásra azután kerül sor, hogy Mark Rutte, az országot 12 éve irányító jobboldali-liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem jutott egyezségre egy migrációs politikai kérdésben, a menekültek családegyesítésének kezelésében.

A holland szavazók országszerte több mint 9 ezer helyen adhatják le szavazatukat. A szavazóhelyiségek reggel fél nyolckor nyitottak, a szavazás 21 órakor ér véget. A holland közszolgálati média ezidőtájt teszi közzé az első exit poll felmérést.

Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy szoros küzdelem várható a jelenleg kormányzó jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD), a jobboldali politikus Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) valamint Munkáspárt és a Zöldek választási szövetsége (GroenLinks/PVDA) között. A VVD illetve a GroenLinks/PVDA kormányfőjelöltei, Dilan Yesilgöz volt igazságügyi miniszter, és Frans Timmermans korábbi klímaügyekért felelős uniós biztos.

Egy kedden közzétett felmérés szerint Wilders pártja nagyon szűken megelőzte a VVD-t és GroenLinks/PVDA-t. Abszolút többséget egyik párt sem szerezhet, várhatóan legalább három párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×