eur:
380.26
usd:
351.58
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Madrid voting for elections of the community for government. hand voting in a poll Getty Images
Nyitókép: Alfonso Sangiao/Getty Images

Lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás Szlovákiában

Az egyik pozsonyligetfalui (Petržalka) szavazókörben rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, ezért kell meghosszabbítani a voksolás idejét.

Eva Chmelová, a belügyminisztérium népszavazásokért és választásokért felelős osztályának vezetőjének bejelnetését a pozsonyi Új szó ismertette. Az önkormányzat a közösségi hálón megerősítette, hogy 22.40-kor ér véget.

A portál ugyanakkor arról is beszámolt, hogy többen megsértették a választások szabályait azzal, hogy lefényképezték és a közösségi médiában közzétették a kitöltött szavazólapjukat. Ezzel kapcsolatban Marek Domin docens, alkotmányjogi szakértő, Alkotmánybíróság döntéseire hivatkozva azt mondta az Új szónak, hogy a választó ezzel nemcsak elárulja, kire szavazott, hanem bizonyítékot is szolgáltat róla.

Az Állami Választási Bizottság hozzáfűzte, nem lehet megakadályozni, hogy a szavazó lefényképezze az általa kitöltött szavazólapot, és nem is lehet szankcionál azért, ha szabadon úgy dönt, hogy azt nyilvánosságra is hozza. A törvény ugyanis nem rendelkezik erről. „Ugyanakkor ha a szavazólapot azzal a céllal fényképezi le, hogy igazolja, kire voksolt,

az bizonyítékként szolgál a választási korrupcióra.

Tehát ha az őt korrumpáló személynek így bizonyítja, hogy kire szavazott, akkor elképzelhető a büntetőjogi felelősségre vonás” – véli Domin. A választási bizottság viszont arra figyelmeztetett, ha a szavazó nyilvánosságra hoz egy lefényképezett szavazólapot, az még nem egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban úgy is szavazott, mint ami a felvételen látható.

A szavazás titkossága a szabad választójog egyik alapelve. „Azt szolgálja, hogy a választó úgy adhassa le a szavazatát, hogy senki ne deríthesse ki, kire szavazott, illetve kire nem” – tette hozzá Domin.

A választási bizottság már korábban is foglalkozott ezzel a témával. „Már több határozatban leszögezte, senki sem kényszerítheti a választót, hogy szolgáltasson bizonyítékot arról, kire szavazott” – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Az elmúlt napokban már a közösségi hálón is megjelentek felvételek kitöltött szavazólapokról,

ugyanis a külföldről, levélben szavazók már megkapták postán a szavazólapokat. Sőt, a pártok és a jelöltek is terjesztenek ilyen felvételeket, köszönetet mondva a rájuk adott szavazatért. A korábbi választások napján is számtalan ilyen fénykép körözött a közösségi hálón.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban a minimálbéremeléshez képesti 10 százalékos emelésre számíthatnak a tanárok, felülvizsgálhatják a státusztörvény teljesítményértékelési rendszerét. A PISA-teszteken rossz eredményre számítanak a magyar diákoktól, melyet a koronavírus-járvány miatti nehézségeknek tulajdonítanak – többek között ezekről a témákról beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti meghallgatásán a Telex szerint.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×