eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Madrid voting for elections of the community for government. hand voting in a poll Getty Images
Nyitókép: Alfonso Sangiao/Getty Images

Lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás Szlovákiában

Az egyik pozsonyligetfalui (Petržalka) szavazókörben rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, ezért kell meghosszabbítani a voksolás idejét.

Eva Chmelová, a belügyminisztérium népszavazásokért és választásokért felelős osztályának vezetőjének bejelnetését a pozsonyi Új szó ismertette. Az önkormányzat a közösségi hálón megerősítette, hogy 22.40-kor ér véget.

A portál ugyanakkor arról is beszámolt, hogy többen megsértették a választások szabályait azzal, hogy lefényképezték és a közösségi médiában közzétették a kitöltött szavazólapjukat. Ezzel kapcsolatban Marek Domin docens, alkotmányjogi szakértő, Alkotmánybíróság döntéseire hivatkozva azt mondta az Új szónak, hogy a választó ezzel nemcsak elárulja, kire szavazott, hanem bizonyítékot is szolgáltat róla.

Az Állami Választási Bizottság hozzáfűzte, nem lehet megakadályozni, hogy a szavazó lefényképezze az általa kitöltött szavazólapot, és nem is lehet szankcionál azért, ha szabadon úgy dönt, hogy azt nyilvánosságra is hozza. A törvény ugyanis nem rendelkezik erről. „Ugyanakkor ha a szavazólapot azzal a céllal fényképezi le, hogy igazolja, kire voksolt,

az bizonyítékként szolgál a választási korrupcióra.

Tehát ha az őt korrumpáló személynek így bizonyítja, hogy kire szavazott, akkor elképzelhető a büntetőjogi felelősségre vonás” – véli Domin. A választási bizottság viszont arra figyelmeztetett, ha a szavazó nyilvánosságra hoz egy lefényképezett szavazólapot, az még nem egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban úgy is szavazott, mint ami a felvételen látható.

A szavazás titkossága a szabad választójog egyik alapelve. „Azt szolgálja, hogy a választó úgy adhassa le a szavazatát, hogy senki ne deríthesse ki, kire szavazott, illetve kire nem” – tette hozzá Domin.

A választási bizottság már korábban is foglalkozott ezzel a témával. „Már több határozatban leszögezte, senki sem kényszerítheti a választót, hogy szolgáltasson bizonyítékot arról, kire szavazott” – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Az elmúlt napokban már a közösségi hálón is megjelentek felvételek kitöltött szavazólapokról,

ugyanis a külföldről, levélben szavazók már megkapták postán a szavazólapokat. Sőt, a pártok és a jelöltek is terjesztenek ilyen felvételeket, köszönetet mondva a rájuk adott szavazatért. A korábbi választások napján is számtalan ilyen fénykép körözött a közösségi hálón.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×