eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: Swen Pförtner

A menedékkérők is fizetnek ezentúl Belgiumban

A munkát vállaló menedékkérőknek hamarosan pénzügyi hozzájárulást kell fizetniük a befogadóközpontokban való tartózkodásukért - jelentette be Nicole de Moor belga menekültügyekért és migrációért felelős szövetségi államtitkár.

A sajtóközlemény szerint 2011 óta jogszabály rendelkezik arról a lehetőségről, hogy a belga állam kötelezheti a dolgozó menedékkérőket, hogy járuljanak hozzá elhelyezési költségeikhez.

"A korábbi kormányoknak nem sikerült ezt a rendszert a gyakorlatban is működőképessé tenniük, ami részben az ellenőrzések hiányának köszönhető" - olvasható a közleményben.

Az államtitkár hangsúlyozta:

"Úgy tisztességes, hogy a saját jövedelemmel rendelkező menedékkérők hozzájáruljanak elhelyezési és eltartási költségeikhez.

Észszerű hozzájárulást kérünk, és ezzel továbbra is munkára ösztönözzük a menedékkérőket. Már jó ideje szilárdan elkötelezett vagyok amellett, hogy a menedékkérők aktívak legyenek a munkapiacon".

De Moor új rendelete az állami menekültügyi ügynökség és a társadalombiztosítási intézmények koordinációjért felelős központ közötti együttműködést írja elő a dolgozó menedékkérőkre vonatkozó adatok cseréje érdekében.

Az államtitkárság tervei szerint a menedékkérőktől kért járulékot a jövedelmükhöz igazítják majd. Havi nettó 265 euró alatti kereset után nem kérnek hozzájárulást. A havi nettó 265 és 1000 euró között kereső menedékkérők esetében 35 százalékos, havi 1500 euró feletti kereset esetén 50 százalékos lenne a kifizetendő összeg aránya.

A menedékkérőket arra ösztönzik, hogy jövedelmükről maguk nyilatkozzanak abban a befogadóközpontban, ahol tartózkodnak. Ha ezt elmulasztják, magasabb hozzájárulást kell majd fizetniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×