eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Az Európába igyekvő illegális bevándorlóknak létesített befogadóközpont fölötti dombon egy katonanő a dél-olaszországi Lampedusa szigetén 2023. szeptember 19-én. Az olasz kormány megszigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat, mert az előző évhez képest megkétszereződött az idén mostanáig Olaszországba érkezett migránsok száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Gigantikus összeget kérnek a migránsoktól, hogy ne zárják be őket a táborokba

Varárnap nyitják meg az Olaszországba illegálisan belépő migránsok elhelyezésére kialakított zárt tábort a szicíliai Pozzallóban. A menedékkérők egyszeri ötezer euró (mintegy kétmillió forint) befizetésével elkerülhetik bezárást.

A Ragusa városának közelében fekvő Pozzallóban létesített tábor háromszáz embert tud befogadni.

Azokat helyezik el benne, akik úgynevezett biztonságos államokból érkeznek - például Tunéziából -, és Olaszországba érkezésük után jelzik, hogy menedékkérelmet akarnak benyújtani. A kérelem elbírálása alatti időt a táborban kell tölteniük, amíg a hatóságok ellenőrzik, hogy adottak-e a feltételek a nemzetközi védelem engedélyezésére. Ha nem jogosultak rá, a hatóságok a kiutasításukat rendelik el - mondta Matteo Piantedosi belügyminiszter, aki szombat este jelentette be a tábor megnyitását.

Hangsúlyozta, hogy a menedékkérelmek elbírálási idejét az eddigi csaknem három év helyett egy hónapra akarják csökkenteni a költségek és az ügyintézési teher enyhítése érdekében.

A római kormány hétfőn fogadta el a rendelkezést, amely szerint az országba illegálisan belépőket zárt táborokban helyezik el. Minden tartományban egy tábort létesítenek lakott területtől távol, a helyszínek kiválasztása a prefektusok feladata lesz novemberig.

A Pozzallóban megnyíló tábor kialakítása már korábban megkezdődött, miután az Európai Unió felszólította Olaszországot, hogy az illegálisan érkezőket ne hagyja szabadon mozogni az ország területén, amíg nem tisztázódik, hogy jogosultak-e a menekültstátuszra.

A szicíliai tábort negyven nap alatt építették meg egy kilométer távolságra Pozzallo kikötőjétől.

Területén konténerek sorakoznak, melyeket betonba erősített vasrács vesz körbe, tetején szögesdróttal.

Pozzallóban mostanáig a kikötő mólóin helyezték el a migránsokat egy kétszázhúsz ember befogadására alkalmas sátorokban, ahol az utóbbi napokban egyszerre már ötszázan is tartózkodtak.

  • További táborépítés zajlik Lampedusa szigetén, ahol a jelenleg is működő négyszáz fős regisztrációs központ mellé egy másik tábort emelnek.
  • A belügyminiszter tábor felállítását jelentette be az olasz-francia határváros Ventimigliában is.

Matteo Piantedosi közölte, hogy az év eleje óta több mint 132 ezer migráns érkezett, ami nem a legnagyobb más tagállamok idei adataival összevetve. Aggodalomra ad azonban okot, hogy az olasz partokra lépők teljesen kiszámíthatatlanul kötnek ki, mivel a tengeri átkelések nem is ellenőrizhetők. Elmondta, hogy az utóbbi héten négy napig alig érkezett valaki, majd az azt követő négy nap alatt 11 ezren kötöttek ki.

A kormányrendeletet a belügyminisztérium további intézkedéssel egészítette ki: az országba illegálisan belépő, menedékkérelmet benyújtani szándékozó migránsok elkerülhetik, hogy zárt táborokba kerüljenek, ha fejenként egyszeri csaknem ötezer eurót (mintegy kétmillió forintot) fizetnek be az államkasszába. Fizetési szándékukat szinte azonnal jelezniük kell, az érkezésüket követő ujjlenyomatvétel és fényképpel azonosítás után. A pontosan 4938 eurós összeg befizetése esetén menedékkérelmük elbírálása idejére nem kell zárt táborba menniük.

A belügyi tárca közlése szerint az összeg fedezi az ügyintézés költségeit, a "megfelelő szálláshely" biztosítását és ellátásukat, valamint a menedékkérelem elutasítása esetén ebből a pénzből toloncolják ki őket.

Az összeget egy tételben és személyesen kell befizetni, harmadik személy nem állhatja a költséget, tehát a például Afrikában maradt rokonok nem utalhatnak át pénzt az Olaszországba érkezett migránsnak.

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy a táborba zárást nem válthatják ki azok, akiket regisztrációjuk során veszélyesnek ítélnek meg, vagy akikkel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merül fel. A belügyminiszter kijelentette: az anyagi elkötelezettség garancia arra, hogy a magukat menedékkérőknek vallók nem szöknek meg kérelmük elbírálásának ideje alatt. Gyakorlatnak számított ugyanis, hogy a nemzetközi védelmet kérelmezők a kérelem benyújtását igazoló okirattal a zsebükben azonnal elindultak más, észak-európai országok felé.

Az ellenzéki Demokrata Párt (PD) migrációs felelőse, Pierfrancesco Majorino úgy értékelte az intézkedést, hogy a jobboldali kormány az emberkereskedőkhöz hasonlít, mivel a bevándorlókkal akar bevételre szert tenni.

(A nyitókép illusztráció: Az Európába igyekvő illegális bevándorlóknak létesített befogadóközpont fölötti dombon egy katonanő a dél-olaszországi Lampedusa szigetén 2023. szeptember 19-én.)

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×