eur:
389.75
usd:
365.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Iráni nők az iszlám szent könyv példányaival tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Svédország teheráni nagykövetsége előtt 2023. június 30-án. Stockholm központjában június 28-án Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt.
Nyitókép: MTI/AP/Vahid Szalemi

Ötszáz napja iráni fogoly egy svéd uniós alkalmazott – a Korán-égetés a gyújtópont

Irán több mint 500 napja túszként tart egy svéd uniós tisztviselőt. Csicsmann Lászlót, a Széchenyi Egyetem tanárát kérdeztük az ügy hátteréről.

Johan Floderus nem hivatalos úton járt Iránban, amikor tavaly áprilisban a teheráni repülőtéren letartóztatták, és azóta tartják fogva, de részletes információk arról nincsenek, hogy mivel vádolják.

"Nem egyedül van mint nyugati állapolgár. Általában kémkedés szokott lenni a vád, valamilyen Izraellel való kapcsolat, a nekik való kémkedés, a harmadik vád a tavalyi tüntetések óta a belső felforgató tevékenységben való részvétel szokott lenni" – mondta az InfoRádióban Csicsmann László, a Széchenyi Egyetem tanára.

A Közel-Kelet szakértő szerint a svédországi Korán-égetések is szerepet játszhattak a letartóztatásban. "A Korán-égetések előtt is voltak már feszültségek, de az utóbbi hónapokban mélypontra estek az iráni–svéd kapcsolatok, ebben a Korán-égetések kulcsszerepet töltöttek be. Irán végül nem is küldött Svédországba nagykövetet" – emelte ki.

Csicsmann László elmondta azt is, hogy Svédországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy iráni–svéd kettős állampolgárt az iraki–iráni háborúban betöltött szerepe miatt.

Egy másik kettős állampolgárt 2016 óta Irán tart fogva.

A Széchenyi Egyetem tanára arról is beszélt, hogy az Európai Unió mit tehet a svéd uniós tisztviselőért. "Irán általában valamilyen alkut szeretne. Olyan háttéralkuk szoktak lenni, amelyek a Nyugat reputációja szempontjából nem feltétlenül jók, jelen esetben Irán marginalizált politikai helyzetben van, szankciókkal sújtják, egyre több kritika éri emberi jogok és egyéb ügyekben. Irán általában eszközként használja a nyugati állampolgárok ok nélküli bebörtönzését" – mondta a Közel-Kelet-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×