eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
The Town Hall on the town square in Rzeszow, Poland, on Tuesday, Jan. 10, 2023. The city of about 200,000 people has turned into the main international gateway to the war in Ukraine that started almost a year ago and shows signs of intensifying rather than ending. Photographer: Damian Lemański/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Getty Images/ Bloomberg

Vizsgálja a kémelhárítás, hogy szándékosan fertőzik-e a háborús kulcs lengyel várost

Egyre több embert fertőz a tüdőgyulladással járó legionáriusbetegség: már 11 ember halt meg fertőzésben Lengyelországban.

Mint arról az Infostarton beszámoltunk, öt nappal ezelőtt tüdőgyulladással járó legionáriusbetegségben meghalt öt ember a délkelet-lengyelországi Rzeszów város kórházaiban. Rzeszówban a helyi hatóságok vízminták vételét rendelték el a vízvezetékrendszerből, kikapcsolták a szökőkutakat, valamint az utóbbi napok hősége miatt működő párakapukat is – írja az Index.hu.

A Politico kedden közölte: már legalább 11 haláleset és 144 megbetegedés történt a fertőzés miatt. Hozzátették:

a fertőzés forrását továbbra sem találták meg.

A legionáriusbetegséget a Legionella baktériumok okozzák. A fertőzés súlyos tüdőgyulladáshoz vezethet, ami különösen veszélyes azokra az idős emberekre, akik valamilyen más alapbetegségben szenvednek. A WHO szerint a fertőzés leggyakrabban szennyezett vízcseppek belégzésével terjed, például légkondicionáló, párásító rendszereken keresztül.

A város vízellátó rendszeréből származó kilenc vizsgált minta közül négy igazolta a Legionella baktériumok jelenlétét, hamarosan további száz mintát tesztelnek.

Vizsgálják a fertőzés eredetét

A portál információi szerint az ország kémelhárító ügynöksége, az ABW azt vizsgálja, szándékosan szennyezik-e a város vízhálózatát. Az Ukrajnának szánt katonai és humanitárius segélycsomagokat ugyanis Rzeszówon keresztül juttatják el az ukránoknak, ráadásul amerikai katonák is állomásoznak a városban. A hétvégén a város elővigyázatosságból fertőtlenítette a teljes vízhálózatát.

(Nyitóképen: A városháza a lengyelországi Rzeszow főterén 2023. január 10-én, kedden. A mintegy 200 ezer lakosú város a fő nemzetközi kapuvá vált az ukrajnai háborúban.)

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×