eur:
385.69
usd:
354.38
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok február 26-án támadást indítottak a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a Donyeck megyei Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk, illetve Herszon város irányában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Életveszélyes elsősegély, avagy jaj az ukrajnai háború sebesült katonáinak

Az ukrajnai harcokban mindkét fél iszonyatos emberveszteségeket szenved. Pedig sok katonát meg lehetne menteni.

Az érkező videók alapján az oroszoknál meglehetősen alacsony szinten áll a harctéri sebesültek ellátása. Mivel az ukrán hadsereg is hasonló adottságokkal rendelkezik, a háború közben kellett átalakítaniuk a saját ellátórendszerüket. Ehhez komoly segítséget kapnak a NATO-tól. Az Euronews beszámolója szerint rengeteg nyugati orvos, tanácsadó és önkéntes van jelen Ukrajnában, és sok izraeli is, akiknek közvetlen fronttapasztalataik vannak, de a strukturális bajokon ők sem tudnak segíteni.

A RUSI-kutatóintézet tanulmánya szerint

az ukrán sebesültek közel fele maradandó sérüléseket szenved, jórészt végtagvesztést és pszichés traumákat.

Miközben az ukrán hadi orvoslás egyre inkább átalakul, az oroszoknál alig változik valami. A közösségi médiában több olyan videót is feltöltöttek, amelyeken sebesült orosz katonák panaszkodnak arra, hogy társaik magukra hagyták. Egy járásképtelen orosz katona például elmondta az őt fogságba ejtő ukránoknak, hogy több mint 24 órája nem kapott segítséget. De számtalan olyan értesülés is kering az interneten, hogy az orosz felcserek nem elég képzettek, illetve a felszerelésük is sok kívánnivalót hagy maga után. Persze azok sem sokkal szerencsésebbek, akikhez időben odaérnek az egészségügyisek.

Ezen a videón egy sebesült orosz katona kimentését örökítették meg:

Az is kiderült, hogy aránytalanul sok orosz sebesült veszti el a végtagját. A firstpost.com idézi Artyom Katulint, a Kalasnyikov vállalat harctéri orvosképző központjának vezetőjét, aki közölte, hogy az amputációk harmadát nem a harc közben szerzett sérülések okozzák, hanem a rossz minőségű vagy nem megfelelően használt érszorítók. Katulin ehhez még hozzátette, hogy a halálesetek legalább fele nem az életveszélyes sérülések, hanem a szakszerűtlen ellátás miatt következik be.

A portál szerint

akit nem ölnek meg az ukránok lövedékei, azokkal a rossz elsősegély végez.

Az ukránok ennél valamivel jobb helyzetben vannak, bár az Euronewsnak nyilatkozó Jevgen Vorobjov önkéntes egészségügyi katona azon kesergett, hogy az orvosok idejének jelentős részét a papíralapú kérelmek kitöltése rabolja el, mert csak így tudnak igényelni a rendszertelenül érkező orvosi eszközökből.

Ukrán katona orvosok egy hadikórház pincéjében operálnak, mert az épületet orosz légitámadás érte. Forrás: X / Dasha
Ukrán katonaorvosok egy hadikórház pincéjében operálnak, mert az épületet orosz légitámadás érte. Forrás: X / Dasha

Viszont az ukránok legalább komoly erőfeszítéseket tesznek a sebesült katonáik kimentésére. Az X-en (Twitter) megjelent videó egy olyan elosztóhelyen készült, ahová közvetlenül a tűzvonalból kihozott sérülteket gyűjtik össze. Ők már részesültek valamilyen elsősegélyben, így az elosztóhelyen a szakképzett személyzet azt dönti el, hogy kit milyen további ellátásra és hova kell szállítani.

Az orosz hadseregben azonban elsőként mindig a tiszteket mentik, a legénységi állomány tagjaival csak utánuk foglalkoznak a felcserek. A katonai kórházakban amúgy sincs elég hely, ezért oda kizárólag tiszteket visznek. A közkatonákat az elfoglalt területek egészségügyi intézményeiben próbálják ellátni – közölte a pravda.com.ua. A megszállt Melitopol polgármestere azt mondta a portálnak, hogy pár napja tucatnyi orosz katonát szállítottak a városi kórházába. A sebesültek az épület hátsó bejáratán keresztül érkeztek, mert az oroszok titkolni akarták a veszteségeiket.

Ivan Fedorov szerint Zaporizzsja megye egészségügyi létesítményeinek legalább 85 százalékát lefoglalták az oroszok a saját sebesültjeiknek.

A katonai áldozatok számáról máig nincsenek pontos értesülések.

Mindkét oldal igyekszik kisebbíteni a saját veszteségeit és felnagyítani az ellenségét. A Reuters legutóbbi összesítését az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének becslései alapján állította össze.

A teljes orosz veszteség 189 500 és 223 000 ezer között lehet. Ebből 35 500 és 43 000 közé esik a halottak száma. Az ukrán hadsereg 124 500 és 131 000 közötti katonát veszíthetett, akik közül 15 500 és 17 500 közötti lehet az elesett. A hírügynökség megjegyzi, hogy ezek a számok tízszer akkorák, mint amit Moszkvában vagy Kijevben eddig hivatalosan közöltek.

Annyi azonban ebből a becslésből is látszik, hogy mindkét oldalon százezernyi sebesült lehet, akinek ápolása egyre nagyobb gondot jelent. Bár ennél is drámaibb, hogy már egy generációnyi orosz és ukrán fiatal nyomorodott meg.

Címlapról ajánljuk
Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico több órás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×