eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Templom-hegy az aranykupolás Szikla-dómmal (Omar-mecset) és a Siratófal Jeruzsálem Óvárosában 2023. január 6-án. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott, miután Itamár Bengvír, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) pártot vezető izraeli nemzetbiztonsági miniszter január 3-án ellátogatott a Templom-hegyre.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Huszonkét éve robbantották fel, most halt meg az eddig kómában lévő asszony

Huszonkét év után halt meg a jeruzsálemi Sbarro pizzériában 2001-ben elkövetett terrormerénylet egyik sérültje, aki azóta kómában volt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

2001. augusztus 9-én a New York-i születésű Chana Tova Nachenberg akkor 31 éves volt, és hároméves kislányával uzsonnázott a Jeruzsálem központjában található Sbarro pizzériában, amikor az éttermet felrobbantotta egy palesztin öngyilkos merénylő.

Kislánya nem sérült meg, az anya viszont azóta vegetatív állapotban volt a tel-avivi Reuth rehabilitációs kórházban, ahonnan mintegy három hete vitték át az Ichilov kórházba, ahol 53 évesen meghalt.

Az egykori terrormerénylet halálos áldozatainak száma ezzel tizenhatra emelkedett.

A halottak között volt hét gyerek,

és több mint százan megsebesültek a forgalmas városközpontban, csúcsforgalom idején történt detonációban.

Az Egyesült Államok évek óta kéri Jordániától a merényletben bűnrészességért 2001-ben elítélt Ahlam Aref Ahmad Al-Tamimi kiadatását, mert az áldozatok között két amerikai állampolgár is volt.

Tamimi választotta ki a célpontot és vezette oda az öngyilkos merénylőt. Hetekkel a robbantás után az izraeli hatóságok letartóztatták és tizenhatszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A bíró azt is elrendelte, hogy soha nem szabadulhat, azonban 2011 októberében, a Gilád Salít nevű, a Hamász terrorszervezet fogságába került izraeli kiskatonáért végrehajtott fogolycserében szabadon engedték.

Ahlam Tamimit Jordániába szállították, ahol nemcsak nem mutatott megbánást, hanem azzal dicsekedett, hogy örült a merénylet halálos áldozatai magas számának. A robbantásért a Hamász magára vállalta a felelősséget. A jordániai állampolgár Tamimit hősként fogadták Ammánban a repülőtéren, majd népszerű televíziós műsorvezető lett.

Az izraeli börtönben ismerkedett meg a terrorizmusért elítélt Nizar Tamimivel, akihez a televízióban élőben közvetített ceremónián ment férjhez. Nizar Tamimit 2020-ban kitoloncolták Jordániából Katarba.

Az Egyesült Államok Ahlam Tamimit távollétében elítélte, s neve felkerült az FBI legkeresettebb terroristáinak listájára. Washington és Ammán 1995-ben aláírt egy kiadatási szerződést, de 2017-ben Jordánia legfelsőbb bírósága megakadályozta kiadatását, mert állításuk szerint ezt a szerződést soha nem ratifikálták. Tavaly az Interpol megszüntette az Ahlam Tamimi elleni nemzetközi körözést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×