eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Palesztinok tüntetnek a palesztin nemzeti gyásznapon, a nakba (arabul katasztrófa) 75. évfordulóján a ciszjordániai Rámalláhban 2023. május 15-én. A palesztinok a gyásznapon arra a több mint 700 ezer társukra emlékeznek, akiket Izrael állam 1948-as kikiáltása nyomán elűztek otthonukból.
Nyitókép: Madzsdi Mohamed

Összecsaptak az izraeli katonákkal, három palesztin harcos meghalt

Legkevesebb három palesztin vesztette életét éjjel az izraeli hadsereg ciszjordániai éjszakai razziáján kitört tűzharcban - jelentette a helyi média hétfő reggel.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a halottak mellett többen súlyosan megsebesültek a Nablusz mellett, attól keletre található Balata menekülttáborban kitört fegyveres összetűzésben.

A palesztinok beszámolói szerint a harminc éves Fathi Rizek, a 24 éves Abdullah Abu Hamdan és a 34 éves Mohammed Zeiton vesztette életét az összecsapásban. Az izraeli hadsereg fegyverek után kutatott a razzián, és többek közt felrobbantott egy robbanóanyag-laboratóriumot, elkobzott különböző lőfegyvereket és letartóztatott öt palesztint.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja bejelentette, hogy az ő harcosaik vettek részt az izraeli katonákkal folytatott tűzharcban,

s az egyik halott bizonyosan az ő szervezetükhöz tartozott. A katonák a menekülttáborban 25 házat kutattak át.

A palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg mesterlövészeket helyezett el házak tetején, akik megakadályozták a mentők bejutását, a sebesültek elszállítását. A több mint kétszáz katona és hetven katonai jármű segítségével végrehajtott akcióban felrobbantottak három üres házat és egy kávézót is.

A palesztin médiában arról is beszámoltak, hogy lerombolták a régóta körözött Abdullah Abu Salal palesztin titkosszolgálati tiszt otthonát is. Abu Salalt korábban négyszer próbáltak már letartóztatni sikertelenül.

A balatai összecsapások előtt néhány órával a Nablusztól délre fekvő Huvarában egy izraeli katona megsérült egy palesztin támadásban, egy autóból leadott lövésben, ahol a merénylő elmenekült a helyszínről.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának főtitkára, Huszein Al-Sejk azzal vádolta Izraelt, hogy nyíltan háborút hirdetett a palesztinok ellen.

Izrael és a palesztinok között tavaly megnőtt a feszültség, idén Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban 19 ember halt meg, többen súlyosan megsérültek. Ez idő alatt legkevesebb 156 palesztin vesztette életét, közülük harminchatan a Gázai övezetben. Többségük támadások végrehajtása vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan civilek voltak, és több esetben vizsgálják haláluk körülményeit.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×