eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
T72-es típusú tankok legénységei az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Moszkva felmondhatja az európai hagyományos fegyverekről kötött megállapodást

Az oroszok már most is szüneteltetik részvételüket a megállapodásban, amely korlátozza egyes fegyvertípusok esetén az azokból tartható arzenál méretét.

A NATO és a Varsói Szerződés 22 tagállama által 1990. november 19-én, Párizsban aláírt szerződés meghatározza a tüzérségi erők, a páncélozott harci járművek, a harci repülők és a helikopterek számát, valamint azt is szabályozta, hogy ezeknek az erőknek csak egy része lehetett harcképes, azonnal bevethető állapotban - írja a magyarnemzet.hu.

A dokumentum meghatározza, hogy az Atlanti-óceántól az Urál-hegységig, az Urál folyóig és a Kaszpi-tengerig terjedő területen a részt vevő államok azonos számú hagyományos fegyverrel és felszereléssel rendelkezhetnek.

A megállapodás 1992-ben lépett hatályba, majd a felek 1999-ben Isztambulban megújították az egyezményt.

Most viszont az orosz parlementben vita kezdődött aról, hogy az ország végleg felmondja-e a megállpodást. Vlagyimir Putyin elnök szerint azért kell kilépniük a szerződésből, mert a NATO keleti bővítése már amúgy is felborította a korábbi erőviszonyokat.

Az orosz elnök Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettest nevezte ki, hogy képviselje őt az az erről szóló parlamenti vitában. Az elnök egyébként már dekrétumot adott ki arról, hogy Oroszorszgá kilép a szerződésből. Ezt az elnöki rendeletet kell még a moszkvai parlamentnek is jóváhagynia:

Megfigyelők azonban emlékezetetnek rá, hogy mindez csupán jogi formaság, mivel Vlagyimir Putyin pártjának, az Egységes Oroszország pártnak kétharmados többsége van a törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Az autóversenyzéshez kell egy jó adag egoizmus is, és ha valaki kibillen az ideális állapotból, arra rögtön lecsapnak az ellenfelek – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője arra reagálva, hogy Lewis Hamilton nyíltan beszélt egy interjúban mentális problémáiról. Vámosi Péter hozzátette: a legtöbb pilóta azt mutatja a külvilágnak, hogy nagyon kemény, azt azonban csak a közvetlen környezetük tudja, mennyit vesz ki belőlük valójában a versenyzés és az állandó stressz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×