eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A varsói polgármesteri hivatal biztonsági személyzetének tagjai őrt állnak az orosz gimnázium épületének bejárata előtt Varsóban 2023. április 29-én. Lengyelország lefoglalta az épületet, miután a varsói polgármesteri hivatal beadványára meghozott bírósági határozat szerint az ingatlan a lengyel állam tulajdona. Oroszország azonnal tiltakozott a lépés miatt, és ígérete szerint hivatalos diplomáciai tiltakozást is át fog adni.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Albert Zavada

"Ez felháborító" - nagyon beolvasnak az oroszok a lengyeleknek

Bekérették kedden az orosz külügyminisztériumba az ideiglenes lengyel ügyvivőt, és jegyzékben tiltakoztak nála a varsói orosz középiskola épületének "lefoglalása" miatt - közölte az orosz tárca.

"Ez a felháborító tett a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es Bécsi Egyezmény súlyos megsértése, és különösen cinikus tett annak tükrében, hogy az iskolában tanuló diákok ellen irányul, akiket a lengyel hatóságok arcátlanul kiraktak az utcára" - olvasható a közleményben.

A TASZSZ beszámolója szerint Jacek Sladewski ideiglenes ügyvivő mintegy 20 perces megbeszélést követően távozott a minisztériumból, a sajtónak nem nyilatkozott.

Az ügy előzménye, hogy a lengyel hatóságok szombaton erő alkalmazásával kezdték meg az orosz nagykövetség mellett működő középiskola kisajátítását, miután az orosz fél a lengyel felszólításra nem volt hajlandó önként távozni. Aznap estig a dolgozóknak el kellett hagyniuk az épületet, és egy hetet kaptak a berendezési tárgyak elszállítására.

Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő szombaton úgy nyilatkozott, hogy az átvétellel bírósági határozatot hajtanak végre, amely a varsói polgármesteri hivatal beadványára született. A bíróság egyetértett azzal, hogy az ingatlan a lengyel állam tulajdona, Oroszország törvényellenesen birtokolta - tette hozzá.

A varsói orosz nagykövetség törvényellenesnek minősítette a lengyel hatóságok eljárását. Moszkva kemény választ helyezett kilátásba.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×