eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

"A tűzzel játszanak" - Kína újra megszólalt Tajvanról

A Tajvani-szoros mindkét oldala Kínához tartozik - szögezte le pénteken a kínai külügyminiszter, és hangsúlyozta: Kínának joga van megvédenie szuverenitását.

Csin Kang a dél-kínai Sanghajban a 15. Lanting Fórum nyitóelődásában elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint "Peking veszélyt jelent az úgynevezett szabályokon alapuló nemzetközi rendre, a Tajvani-szoros status quójának erővel, vagy kényszerrel történő egyoldalú megváltoztatására törekszik, és a térség békéjét és biztonságát fenyegeti".

Hozzátette: "Ez a fajta logika abszurd, a következményei veszélyesek."

Csin Kang kifejtette, a tisztességesen gondolkodó emberek világosan láthatják, ki (mely ország) az, aki kedve szerint kihasználja, vagy ha kell, mellőzi az Egyesült Nemzetek Szervezetét, ki az, aki megzavarja a nemzetközi rendet, és ki az, aki részt vesz a hegemonista, zaklató és fölényes cselekményekben.

Emlékeztetett rá, hogy Tajvan ősidők óta Kína elválaszthatatlan része és a (Tajvani) szoros két partja egy és ugyanazon Kína része. "Ez Tajvan történelme és ez Tajvan status quója" - fogalmazott. Tajvan visszatérése Kínához a háború utáni nemzetközi rend eleme, s fehéren-feketén szerepel a Kairói Egyezményben és a Potsdami Nyilatkozatban.

Aláhúzta: a status quót "a tajvani függetlenséget követelő szeparatista erők és a helyzetből hasznot húzni akaró maroknyi ország" veszélyezteti.

"Akik Tajvan ügyében a tűzzel játszanak, végül meg fogják égetni magukat" - zárta le beszédének a tajvani kérdéssel foglalkozó fejezetét Csin Kang.

A sanghaji fórum mottója "A kínai modernizáció és a világ". A külügyminiszter beszédében kifejtette: Kína fejlődésének célja nem a dominancia és a hegemónia. Az elképzelés, miszerint az erő hegemóniába torkollik, ellentétes a kínai kultúrával, a hegemóniával szembeni ellenszegülés pedig a kínai diplomácia "nemes" jellemzője.

A modernizáció nem lehet néhányak kiváltsága

- fogalmazott Csin. Azoknak, akik már megvalósították a modernizációt, nem szabad azon országok fejlődésének útjába állni, amelyek nem ugyanazt a modernizációs utat választották, mint ők. Kína a jövőben még nagyobb elszántsággal fogja védeni más országok jogát a fejlődéshez - jelentette ki a kínai vezető diplomata.

Csin arra is rámutatott, hogy Kína több mint 20, a fegyverkorlátozással kapcsolatos többoldalú megállapodás tagja, és minden nemzetközi vitában a békés, diplomáciai megoldás szószólójaként lép fel.

Az első Lanting Fórumot 2010 decemberében tartották. Szervezőinek deklarált célja, hogy lehetőséget teremtsenek a kormányok, az üzleti körök, a kutatók és a média képviselői közötti kommunikációra. Az idei rendezvényre, amelynek résztvevőit Hszi Csin-ping államelnök is üdvözölte, mintegy 80 országból érkeztek vendégek, politikusok, agytrösztök képviselői és újságírók.

"Nagyon komolyan vesszük a kínai katonai fenyegetést. Azt gondolom, hogy 2027 lesz az az év, amelyet kiemelkedő figyelemmel kell kísérnünk" - közölte a tajvani külügyminiszter a brit LBC rádió Tonight with Andrew Marr című műsorában.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×