eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én, az ellene indult tömegtüntetések kezdetének első évfordulóján. Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték, Cihanouszkaja Litvániába menekült.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Minszk szerint Fehéroroszországnak muszáj befogadnia az atomfegyvereket – indoklás

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy megállapodott Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek telepítéséről a szomszédos országban.

Fehéroroszország azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében - közölte kedden a fehérorosz külügyminisztérium. Azt írták, Minszk a "Nyugattal szembeni védekezés" jegyében jár el.

"Az elmúlt két és fél évben Fehéroroszország korábban nem látott politikai, gazdasági és információs nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és NATO-szövetségeseik, valamint az Európia Unió tagállamai részéről" - áll a közleményben.

"A politika és a gazdaság terén meghozott egyoldalú kényszerítő eszközök mellett a szomszédos NATO-országok területén, határaink közvetlen közelében növelik a katonai potenciált. Tekintettel ezekre a körülményekre és az ezekből eredő legitim nemzetbiztonsági aggodalmakra és kockázatokra, Fehéroroszország kénytelen volt a saját biztonságát és védelmi kapacitásait növelve reagálni" - folytatódik a szöveg.

A minszki külügyminisztérium leszögezte, hogy

Fehéroroszország a Nyugat lépéseit "egy független állam belügyeibe történő közvetlen és durva beavatkozásnak tekinti, amelynek célja az ország geopolitikai irányvonalának és belpolitikai rendszerének megváltoztatása".

Ez egyenesen ellentmond azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Minszk az atomsorompó-egyezményhez csatlakozva vállalt - közölte a tárca.

Moszkva már átadta Minszknek az atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétarendszert. Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy július 1-jén befejeződik a taktikai atomfegyverek tárolására alkalmas létesítmény építése fehérorosz területen.

Oroszország segítséget nyújtott Fehéroroszországnak az atomfegyverek hordozására alkalmas harci repülőgépek korszerűsítéséhez is - közölte korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×