eur:
391.12
usd:
366.22
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke és listavezetője kampánygyűlést tart Brémában 2021. szeptember 14-én. A parlamenti választásokat szeptember 26-án tartják Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Koalíciós vita robbant ki Németországban: liberális nem a belső égésű motorok tilalmára

Az Európai Unióban 2035-től nem lehet új, belső égésű motorral hajtott személygépkocsikat és kisteherautókat értékesíteni. A kilátásba helyezett tilalom – amit a hírek szerint 2026-ban még egyszer felülvizsgálnak – már akkor heves vitákat szült a jelentős autóiparral rendelkező Németországban. Ezúttal két szabad demokrata miniszter tiltakozott a fenyegető tilalom ellen, ami újabb koalíciós viszályt szított.

Ami az előzményeket illeti, az Európai Bizottság és a tagállamok tavaly októberben abban állapodtak meg, hogy az autógyártóknak 2035-ig 100 százalékos szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést kell elérniük. Ez gyakorlatilag megtiltaná a benzin- vagy dízelüzemű új személygépkocsik és kisteherautók értékesítését az unió tagállamaiban. Ezt megelőzően az Európai Parlament már júniusban megszavazta, hogy a gyártók a következő évtized közepétől csakis olyan személygépkocsikat és kisteherautókat forgalmazzanak, amelyek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat.

Mindez már akkor kiverte a biztosítékot Németországban. A német szembenállást ezúttal két igencsak illetékes miniszter erősítette meg. A ZDF beszámolója szerint Christian Lindner pénzügyminiszter, a liberális FDP elnöke a Funke médiacsoportnak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy pártja nemet mond a belső égésű motorok 2035-től történő teljes betiltására.

"Célunk az, hogy Németországban 2035 után is engedélyezzék a belső égésű motorokkal rendelkező új autókat"

– hangoztatta miniszter, azt ugyanakkor hozzátette, hogy ezeknek a járműveknek klímabarát ökoüzemanyaggal kell működniük.

Lindner szerint a belső égésű motorokkal rendelkező új járműveknek 2035 után is kivételt kell képezniük. Ez a technológia világszerte továbbra is nagy szerepet fog játszani, a technológiai know-how-t ezért meg kell őrizni egy olyan exportáló országban, mint Németország – jelentette ki.

Németországban 2035-től csak emissziómentes új autókat lehet engedélyezni. A ZDF szerint az Európai Unió ebbe beleegyezett. Ennek célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint az elektromos autókra való átállás előmozdítása.

A pénzügyminiszter szerint az Európai Bizottság semmilyen lépést nem tett annak érdekében, hogy a tilalomra vonatkozó tervei keretében megvizsgálja a kizárólag ökoüzemanyaggal működő belső égésű motorokra vonatkozó kivételeket. "Nem valószínű az sem, hogy a bizottság az elkövetkező napokban megtegye mindazt, amit az elmúlt hónapokban elmulasztott" – tette hozzá.

Lindnerhez hasonlóan foglalt állást az ugyancsak szabad demokrata közlekedési miniszter. Volker Wissing szerint az Európai Bizottság eddig semmilyen javaslatot nem terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy 2035 után miként lehetne engedélyezni a klímabarát üzemanyaggal közlekedő járműveket, Németországot pedig ezzel kapcsolatban elutasítással fenyegette.

A két szabad demokrata miniszter ellenállásától függetlenül

a szövetségi kormány a jövő héten szavaz a az új benzin- és dízelmeghajtású autók engedélyezésének tilalmáról.

A ZDF szerint a döntés kétesélyes.

Steffi Lehmke zöld párti környezetvédelmi miniszter szabad demokrata kollégáival szemben azon az állásponton van, hogy Németországnak jóvá kell hagynia a brüsszeli uniós döntést. Anton Hofreiter, a Zöldek Pártjának frakcióvezetője Lehmkéhez hasonlóan a tilalom támogatását sürgette. Szerinte Olaf Scholz kancellárnak hatalmi szóval kell állást foglalni az ellenzőkkel szemben.

"Elvárom a kancellári hivataltól azt is, hogy a munkahelyek és a környezetvédelem érdekében tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Németország ne akadályozza meg a brüsszeli döntést" – jelentette ki a politikus, aki egyben a Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×