eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Woman visiting her doctor
Nyitókép: milan2099/Getty Images

Bajban a német egészségbiztosítás: évi 2000 eurós személyes hozzájárulás jöhet

Egy neves egészségügyi közgazdász saját ötletekkel reformálná meg a bajban lévő egészségbiztosítási rendszert, amelynek az idén 17 milliárd eurós deficitet jósol a miniszter.

A német egészségügyi intézmények súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködnek, Karl Lauterbach miniszter szerint az egészségbiztosítás jelenlegi rendszerének fenntartása szintén egyre nehezebb. Egy neves egészségügyi közgazdász a biztosítási rendszert a biztosítottak hozzájárulásával kívánja orvosolni.

A freiburgi egyetem professzora, Bernd Raffelhüschen sajátos javaslattal állt elő. Indítványozta ugyanis, hogy a kötelező egészségügyi biztosítással rendelkezők a biztosítás díja mellett

fizessenek évente 2000 euróig terjedő személyes hozzájárulást, egyfajta önrészesedést.

A professzor hangsúlyozta, hogy a rendszer jelenlegi formájában nem tartható fenn. A biztosítottaknak, illetve a betegeknek a jövőben saját zsebükből többet kell fizetniük. Raffelhüschen szerint a biztosítottak önrészesedését lépcsőzetesen kellene megállapítani, és az évi 1500 eurótól 2000 euróig terjedhetne.

Azt ugyanakkor természetesnek nevezte, hogy a csekély jövedelemmel rendelkezők számára ehhez a szövetségi költségvetésből ehhez egyfajta szociális kompenzációt biztosítsanak.

A professzor ugyanakkor állást foglalt amellett is, hogy

csökkentsék a biztosítási rendszer szolgáltatásait.

Így mindenekelőtt azt indítványozta, hogy a biztosítottak a jövőben a teljes összeget maguk fizessék bizonyos sérülések után, például síelés közbeni balesetért. Szerinte a dohányosoknak is nagyobb mértékben kellene hozzájárulni a kezelési költségekhez, mint ahogy az elhízott betegek esetében is tisztázni kell, hogy a túlsúly hozzájárult-e a megbetegedéshez.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű intézkedések híján a a biztosítási költségek 2035-ig a bruttó bér 22 százalékáig növekedhetnek. A jelenlegi díj a biztosítótól függően átlagosan 16 százalék körül van.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint

2023-ban a kötelező egészségbiztosításnak mintegy 17 milliárd eurós deficittel kell szembenézni.

A miniszter szerint ez "történelmi mértékűnek" számít.

Németországban a legfrissebb adatok szerint kereken 73 milliót tesz ki a biztosítottak száma, ami a lakosság mintegy 90 százalékának felel meg. A betegbiztosítók száma pedig 96.

A professzor tervei szerint a betegeknek az orvos felkeresése után számlát kell kapniuk, amit azután továbbítanak az egészségbiztosítónak, amely átvállalja a költségek nagy részét.

A betegbiztostök többsége már korábban megkongatta a vészharangot. Baden-Württembergben például volt olyan biztosító, amely szerint 2022-ben a betegek száma olyan magas volt, mint még soha a társaság működése óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×