eur:
384.15
usd:
353.47
bux:
68862.87
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi irodájából beszél a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőihez a brüsszeli csúcstalálkozójukon 2022. március 24-én. A hét vezető ipari hatalom és az Európai Unió vezetői az Oroszország elleni szankciókról és a védelmi képesség erősítéséről tárgyalnak majd. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Volodimir Zelenszkij ma Londonba utazik

Az ukrán elnök a háború egy évvel ezelőtti kitörése óta eddig egyszer hagyta el hazáját, akkor Washingtonban tett villámlátogatást.

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel – közölte Sunak hivatala.

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit kormány felajánlja, hogy a program hosszabb távra szóló részeként

NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett technológiájú harci repülőgépek üzemeltetésére nyújt kiképzést ukrán pilótáknak.

A beszámoló megfogalmazása szerint ennek célja az, hogy az ukrán vadászpilóták a távolabbi jövőben is védelmezni tudják Ukrajna légterét.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása ugyanakkor nem említi, hogy Nagy-Britannia vagy bármely másik nyugati NATO-szövetséges harci repülőgépek ukrajnai szállítását tervezné.

Rishi Sunak szóvivőjének megfogalmazása szerint "e hosszú távra szóló képességfejlesztési befektetés" részeként Nagy-Britannia együttműködik Ukrajnával és a nemzetközi szövetségesekkel "az ukrán védelmi igényeknek megfelelő kollektív támogatás összehangolásáról".

A Downing Street január végén egyértelműen azt közölte, hogy Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez "nem lenne praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt. A brit kormány ugyanakkor - a nyugati NATO-szövetségesek közül elsőként - azt már korábban bejelentette, hogy páncélozott harcjárműveket szállít Ukrajnának. E program keretében Ukrajna

  • 14 Challenger 2 harckocsit és
  • "hozzávetőleg harminc" AS90 önjáró löveget

kap Nagy-Britanniától.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS90 önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél.

Nagy-Britannia már megkezdte az ukrán katonák kiképzését a Challenger 2 harckocsik és az AS90 típusú önjáró lövegek üzemeltetésére. A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint

Rishi Sunak miniszterelnök felajánlja Zelenszkijnek, hogy Nagy-Britannia bevonja a kiképzési programba az ukrán tengerészgyalogságot is.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint ez annak a programnak a kiegészítése lenne, amelynek alapján Nagy-Britannia az utóbbi hat hónapban tízezer ukrán katona harckészségét fejlesztette.

Ebben a brit kiképzési programban az idén további húszezer ukrán katona vesz részt.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint

a brit kormányfő felajánlja azt is, hogy Nagy-Britannia nagyobb hatótávolságú eszközökkel látja el Ukrajnát.

Sunak szóvivője nem részletezte, hogy ez milyen típusú katonai felszerelés szállítását jelenti. Kijelentette ugyanakkor: a cél az ukrán frontvonalakra nehezedő nyomás enyhítése mellett az, hogy Oroszország ne tudja folyamatosan támadni a kritikus fontosságú ukrán civil infrastrukturális létesítményeket.

Volodimir Zelenszkij szerdán várhatóan felszólal a londoni parlamentben is.

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×