eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Karl Nehammer, az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára sajtóértekezletet tart Bécsben 2019. október 1-jén. A plakát feliratának jelentése: az új néppárt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Alsó-ausztriai választás: a nyertes veszítette a legtöbbet

A kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elvesztette abszolút többségét a vasárnap tartott alsó-ausztriai tartományi választáson, míg a jobboldali Szabadság Párt (FPÖ) történelmi sikert aratott.

A kormányon lévő konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a hétvégi alsó-ausztriai tartományi parlamenti választásokat. Karl Nehammer kancellár párja azonban helyi szinten elvesztette eddig abszolút többségét, sőt a tartományban 1945 óta nem szerepelt olyan rosszul, mint most. A tényleges győztes a második helyre befutó, az illegális bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző radikális jobboldali, ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Elemzők szerint mindez egyfajta lakmuszteszt lehet a 2024-es országos parlamenti választások előtt.

Felettébb mozgalmas volt az elmúlt időszak Ausztriában. Az országot korrupciós botrányok sorozata rázta meg. Kancellárok jöttek-mentek. Ausztria eddigi legfiatalabb vezetője, a vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel gyanúsított Sebastian Kurz 2021. október második hetében adta át a stafétabotot addigi külügyminiszterének, Alexander Schallenbergnek, aki azt két hónappal később a jelenleg is hivatalban lévő és szintén néppárti (ÖVP) Karl Nehammernek adta tovább.

A kancellár első évére Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve elsősorban az ebből fakadó válságkezelés nyomta rá bélyegét. Ilyen körülmények között került sor Ausztriában az idei első tartományi választásra, amelyen

a papírforma egyáltalán nem igazolódott be.

Az ÖVP elvesztette abszolút többségét, míg a korábbi hírhedt Ibiza-botrány fő áldozata, a szabadságpárt nem csupán talpra állt, de a második helyen futott be. Az országosan a Zöld Párttal közösen kormányzó néppárt Alsó-Ausztriában még soha nem szerepelt olyan rosszul, mint most, míg a szabadságpárt eddigi legjobb tartományi eredményével elemzők szerint történelmi sikert aratott.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy elemzők elsősorban a következményekről beszélnek. Alsó-Ausztria az idei tartományi választások első állomása volt, amelyet márciusban Karintia, egy hónappal később pedig az önálló tartománynak számító Salzburg követ. Nagy kérdés, hogy folytatódik-e az alsó-ausztriai trend, mindenekelőtt a konzervatív kormánypárt gyengülése, ami jelzésértékű lehet a két év múlva esedékes országos parlamenti választások előtt.

Johanna Miki-Leitner, Alsó-Ausztria néppárti tartományi miniszterelnöke elismerte pártja nagyarányú visszaesését. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ÖVP kénytelen koalíciós partner után nézni. Miki-Leitner ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy

a szabadságpártnak sikerült a tartományit országos választássá változtatnia.

A szabadságpárt pedig nem is titkolta, hogy a tartományban elért eddigi legjobb eredményét szövetségi szinten kívánja kamatoztatni.

Alsó-Ausztriában azonban nem csupán a néppárt szerepelt le, de hozzá hasonlóan helyi szinten történetének legrosszabb eredményét érte el az ország másik nagy hagyományokkal rendelkező pártja, a szociáldemokrata SPÖ is.

A felmérések szerint a kampányt jelentős részben országos témák határozták meg, mindenekelőtt az infláció, a környezet- és klímavédelem, valamint a bevándorlás

Míg Johanna Miki-Leitner tartományi néppárti vezető úgy értékelte, hogy a választók elsősorban a szövetségi kormánynak nyújtották be a számlát, Karl Nehammer más véleményt fogalmazott meg.

A kancellár szerint az alsó-ausztriai szavazók valójában "a világpolitikai helyzettel számoltak el".

Azt ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a választók véleménynyilvánítását komolyán kell venni. Az egyik legfőbb tanulság szerinte az, hogy az állampolgárok terheit "tartományi szinten" is enyhíteni kell.

Az emberek nem látják tisztán az elért eredményeket, és ezen változtatni kell. Ellenkező esetben a komplex problémákból azok profitálnak, akik egyszerű válaszokat adnak – hangoztatta. Pártja minden választóért harcolni fog, és be fogja bizonyítani, hogy a tisztességes munka meghozza gyümölcsét. "Tőlünk függ, hogy tudjuk-e jobban csinálni" – jelentette ki.

A tekintélyes német hetilap, a Die Zeit értékelése szerint az alsó-ausztriai tartományi választások az amúgy is feszültségekkel terhes osztrák politikát még nagyobb nyugtalanságba sodorták.

Ausztriában legkésőbb 2024-ben országos választásokra kerül sor. A közvélemény-kutatásokat a migrációt zászlajára tűző szabadságpárt vezeti, a párt politikai ellenfelei egyre kétségbeesettebben igyekeznek fellépni mindennek ellensúlyozására.

A Die Zeit szerint konzervatív néppárt korábban rendelkezett egy recepttel, azt pedig Sebastian Kurz személyesítette meg. Kurzot azonban elsüllyesztette a korrupció, és egy olyan portot hagyott hátra, amely híján van a terveknek és az elképzeléseknek – fogalmazott a lap.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×