eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
traffic jam in Hamburg
Nyitókép: Canetti/Getty Images

Bedurvulnak a német klímavédők: a cél az ország megbénítása

Nem válogatnak az eszközökben a német klímavédelmi aktivisták. Ezúttal az autósok retteghetnek, a Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) elnevezésű, immár nemzetközivé vált csoport az egész országra és az egész évre kiterjedő harcot hirdetett klmavádelmi céljai megvalósításáért. Ezúttal a közlekedés megbénítása áll az első helyen, de szó van a tiltakozás más formáiról is. A hatóságok pedig törik a fejüket, hogy miként lépjenek fel az egyre több gondot jelentő aktivisták ellen.

Német hírportálok beszámolói szerint az elmúlt hónapokban a tiltakozás legkülönbözőbb eszközei miatt nemcsak híressé, hanem egyben hírhedtté is vált csoport ezúttal először hirdetett az egész országra kiterjedő harcot. A bejelentés arra utalt, hogy országos blokádokkal, illetve különféle, a mindennapi életet zavaró akciókkal teszi mindezt. A startpisztoly február 6-án dördül el.

"Amilyen sok helyen csak lehet, megzavarjuk az ország mindennapi életét" – idézte a közlemény a szóvivőt, aki mindehhez hozzáfűzte azt is, hogy akcióikat "minden városra, minden falura" egyre nagyobb létszámmal akarják ki terjeszteni.

A csoport első alkalommal 2022. február 24-én folyamodott Berlinben a közlekedést megbénító utcai blokádhoz. Azóta több városban, így Párizsban, Bécsben vagy épp Linzben hajtott végre hasonló blokádokat, illetve egyéb tiltakozó akciókat, így több múzeumban festményeket mázoltak be,

A február 6-án kezdődő országos tiltakozó akciótól a mozgalom azt reméli, hogy abban egyre többen vesznek részt.

A cél az ország megbénítása

– fogalmazott a szóvivő. "Pontosan nem tudjuk, hogy hányan támogatnak bennünket. A kormánynak vagy valamennyiünket be kell börtönöznie, vagy pedig el kell fogadnia követeléseinket" – tette hozzá.

A csoport felszólított arra is, hogy a német kormány egy úgynevezett "társadalmi tanácsot" hozzon létre. Ennek a véletlen módon kiválasztott emberekből álló tanácsnak az lenne a feladata, hogy kidolgozza a klímasemlegesség 2030-ig történő megvalósulásáig vezető lépéseket

Németországban már a múlt év végén magasra csaptak az indulatok a környezetvédelmi aktivisták tiltakozó akciói nyomán, amelyek heves bírálatokat is kiváltottak mind a politikusok, mind a lakosság részéről. Egyre többen ítélték el a klímavédő szervezet akcióit. A forgalom korlátozásának legfőbb eszközeként a szervezet tagjai az úttesthez ragasztották magukat, megbénítva a közlekedést.

Az egyik leghevesebb bíráló, a kisebbik keresztény párt, a CSU egyik vezető politikusa

a klímaaktivistákat "klímaanarchistáknak" nevezte.

De voltak olyanok is, akik az egykori hírhedt Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terroristáihoz hasonlította őket.

Egy legutóbbi felmérés szerint a német lakosság 85 százaléka azon a véleményen van, hogy a klímaaktivisták tiltakozó akcióinak formái ártanak a környezetvédelem ügyének.

A klímavédelmet megalakulása óta zászlajára tűző koalíciós Zöldek Pártjának vezető politikusai elutasították a klímaaktivisták kriminalizálását. A párt egyik vezető politikusa, Robert Habeck üdvözölte ugyan a klímavédelem melletti elkötelezettséget, ugyanakkor bírálta is az aktivisták módszereit.

Nem használ, ha az emberek életét különböző tiltakozó akciók nehezítik, illetve veszélyeztetik

– fogalmazott a zöld párti politikus.

Mindezzel egy időben egy hivatalos szervezet, a Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség beperelte a kormányt a kitűzött környezetvédelmi célok megvalósításának elmulasztása miatt. A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a szövetség a berlini legfelsőbb közigazgatási bíróságon nyújtott be keresetet. Ebben hangsúlyozta, hogy az illetékes kormányzati hatóságok 2021 végéig sem valósították meg azt a célkitűzést, hogy a 1990-es szinthez viszonyítva 2020-ig 40 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A kereset kifogásolta az is, hogy a hivatalban lévő kormány még mindig adós a hiteles klímavédelmi programmal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×