eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2022. december 31-én. Bahmut városában a több mint négy hónapja dúló harcok miatt megszűnt az áram- és a gázszolgáltatás.
Nyitókép: MTI/EPA/George Ivancsenko

Kiderült, miért kell annyira az oroszoknak Bahmut

Itt zajlanak jelenleg a legsúlyosabb harcok.

Azért szeretné annyira megkaparintani az orosz hadsereg az ukrán Bahmut városát, mert sok földalatti várossal rendelkezik, és ezek alkalmasak csapatok és harckocsik befogadására - közölte orosz Wagner-csoport alapítója szombaton.

A Reuters hírét szemlézve a Portfolio azt írta, Jevgenyij Prigozsin szerint nemcsak egy nagy csoportot képes ez a föld alatti katakombarendszer 80-100 méteres mélységben tartani, hanem tankok és gyalogsági harcjárművek is mozoghatnak benne. A föld alatt az első világháború óta fegyverkészleteket tároltak a Wagner-alapító elmondása szerint. Megemlítette még Bahmut komoly logisztikai központi szerepét, amely ráadásul egyedülálló védelmi erődítményekkel rendelkezik.

A Reuters szerint Prigozsn a területen található hatalmas só- és egyéb bányákra utaltak, amelyek több mint 100 mérföldnyi alagutat és egy hatalmas földalatti termet tartalmaznak, amely békésebb időkben futballmérkőzéseknek és komolyzenei koncerteknek adott otthont.

A Fehér Ház egyik tisztviselője csütörtökön azt mondta, hogy Washington úgy véli, az oroszok kereskedelmi okokból akarják átvenni az ellenőrzést a térségben található só- és gipszbányák felett. Nem tett említést azok állítólagos földalatti katonai felhasználásáról.

A leghevesebb ukrajnai harcok jelenleg a keleti Donyeck megyében található Bahmutnál zajlanak. Mindennaposak a légi csapások, a lakóövezetet is lövik az oroszok. A város már mintegy hatvan százalékban megsemmisült. A csütörtöki ukrán közlés szerint az orosz csapatokat a város határában tartóztatták fel, és nem engedik őket betörni a településre.

(A nyitóképen: Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2022. december 31-én. Bahmut városában a több mint négy hónapja dúló harcok miatt megszűnt az áram- és a gázszolgáltatás.)

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×