eur:
395.28
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - OCTOBER 09: Czech Prime Minister Andrej Babis speaks to the media after his ANO political movement lost parliamentary elections on October 09, 2021 in Prague, Czech Republic. Results so far show a win for the opposition SPOLU coalition of three parties. Babis, who already has a past marked with allegations of misuse of European Union funds, is under renewed scrutiny following the Pandora Papers leaks that reveal Babis used shell companies to secretly buy real estate properties in France for approximately USD 22 million. Babis heads the ANO political movement that is expected to win the election, which is taking place today and tomorrow. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Újra vádat emeltek Andrej Babis volt kormányfő ellen

Az államügyészség uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítja a volt cseh kormányfőt és munkatársát.

Újra vádat emeltek Andrej Babis volt kormányfő, a jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke és egykori tanácsadója, Jana Mayerová ellen a Gólyafészek-ügyben - jelentette be hétfőn Ales Cimbala, a prágai államügyészség szóvivője.

"Az ügyészség rendelkezésére bocsátott rendőrségi anyag más döntést, mint vádemelést, nem tesz lehetővé" - szögezte le a szóvivő.

A cseh rendőrség tavaly nyáron fejezte be az ügyirat felülvizsgálatát, és a kiegészített vizsgálati anyagot átadta a prágai ügyészségnek. A javaslat ezzel Jaroslav Saroch, a több mint egy évtizede húzódó korrupciógyanús ügyet felügyelő prágai államügyész asztalára került, aki hétfőn a fővárosi bíróságon vádat emelt a két személy ellen.

Az államügyészség a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás (mintegy 750 millió forint) támogatása ügyében az európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítja a volt cseh kormányfőt és munkatársát. Amennyiben a bíróság bűnösnek találná Babist és munkatársát, akár tíz éves szabadságvesztést is kaphatnak.

A Gólyafészek-ügyet vizsgáló rendőrség már kétszer, 2019 áprilisában, majd egy hónapra rá azzal zárta le az ügyet, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, ezért vádemelést javasolt az érintettek ellen. A büntetőeljárás leállítását Martin Erazim akkori prágai főügyész azzal indokolta, hogy a bizonyítási eljárás során arra a következtetésre jutottak: a szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak, ahogy azt írásbeli nyilatkozatukban is állították.

Pavel Zeman országos főügyész azonban felülvizsgálta prágai kollégája döntését, és mindkét esetben új rendőrségi vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A Gólyafészek-ügy lényege: a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A következő évben kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

A volt kormányfőnek jelenleg parlamenti képviselőként immunitása van, de a jobboldal által ellenőrzött képviselőház néhány napja úgy döntött, hogy kiadja őt a rendőrségnek és a bíróságnak.

Andrej Babis a kezdetektől fogva cáfolja, hogy visszaélés történt volna. Azt állítja, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből, s megakadályozni, hogy induljon a jövő év elején esedékes államfőválasztáson. A hatályos szabályok szerint azonban a választásokon bárki indulhat, függetlenül attól, folyik-e ellene valamiféle eljárás, vagy sem. Babis korábban azt mondta: döntését, hogy indul-e a választásokon, hivatalosan szeptemberben jelenti be.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×