eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Woman wearing black dresses on cemetery
Nyitókép: D-Keine/Getty Images

New York állam is engedélyezte a komposztálás útján történő temetkezést

A koporsós temetés vagy hamvasztás helyett egyre több helyen érhető el ez a környezetbarát módszer.

A hermetikusan lezárt konténerben hetek alatt bomlik le az emberi test, melyet faforgáccsal, lucernával és szalmával együtt zárnak be.

A holttest a mikrobák hatására fokozatosan lebomlik, majd melegítés útján szabadulnak meg az esetleges fertőző anyagoktól. A hozzátartozók végeredményként földet kapnak, melyet virágok, zöldségek, fák elültetéséhez is felhasználhatnak - írja a BBC.

Az Egyesült Államokban 2019-ben Washington volt az első állam, amely engedélyezte ezt a temetkezési módszert, később pedig Colorado, Oregon, Vermont és Kalifornia is követték a példát.

New York hatodik államként csatlakozott hozzájuk.

A humán komposztálást végző vállalat, a Recompose szerint egy tonnányi széndioxid-kibocsátást tud megspórolni ez a módszer a hagyományos temetkezéshez vagy a hamvasztáshoz képest. A széndioxid-kibocsátás a globális felmelegedés egyik hajtómotorja, az üvegházhatás kiváltója.

A hagyományos, koporsós temetések fát, földet és más természeti erőforrásokat is fogyasztanak. A humán komposztálás hívei szerint ez nemcsak környezetbarátabb, hanem praktikusabb is a városokban, ahol a temetők számára rendelkezésre álló terület korlátozott.

Egyesek számára azonban etikai kérdéseket vet fel, hogy mi történik a komposztálás során keletkező talajjal.

New York állam katolikus püspökei állítólag ellenezték a törvényt, azzal érvelve, hogy az emberi testeket nem szabad "háztartási hulladékként" kezelni.

A komposztálás költségei sem alacsonyak, de a Recompose szerint 7000 dolláros áruk - ami 2,6 millió forintnak felel meg - versenyképes. Az USA-ban egy temetés ára átlagosan 7848 dollár, míg egy hamvasztásé 6971 dollár volt 2021-ben.

Egyébként

ez a temetkezési módszer már egész Svédországban legális,

az Egyesült Királyságban pedig azok a temetések engedélyezettek, melyekben a holttestet koporsó nélkül vagy lebomló koporsóval helyezik a földbe.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×