eur:
395.52
usd:
372.41
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Az áldozatok emlékére virágot tesz le egy férfi a helyszín közlében, Colorado Springsben 2022. november 20-án, miután az éjjel egy 22 éves férfi lőfegyverével tüzet nyitott egy homoszexuálisok látogatta bárban. A támadó öt embert megölt, tizennyolcat megsebesített, mielőtt a vendégek lefegyverezték, majd a rendőrök őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/Geneva Heffernan

Joe Biden aláírta az azonos neműek házasságát védelméről szóló törvényt

A jogszabályt a demokrata párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító 2015-ös határozatát.

Az amerikai elnök ünnepélyes ceremónia keretében írta alá az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyhez a Kongresszus alsóháza múlt pénteken adott végső hozzájárulást.

A "Tisztelet a házasságnak" elnevezésű törvény (Respect For Marriage Act) alapján az Egyesült Államok tagállamainak azokat a házasságokat kell elismerniük, amelyeket legálisan kötöttek egy másik tagállamban.

A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól.

A jogszabályt a demokrata párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a Legfelsőbb Bíróság, amely júniusban megvonta a terhesség-megszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító 2015-ös határozatát. Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

A Fehér Ház kertjében tartott aláírási ceremónián Joe Biden elnök úgy fogalmazott, hogy "ez a törvény és a szeretet, amelyet védelmez csapást mér a gyűlölet minden formájára", és hozzátette, hogy a jogszabály minden egyes amerikai embernek számít.

Az ünnepségen részt vett Kamala Harris alelnök és férje, valamint számos ismert melegjogi aktivista, illetve homoszexualitását nyíltan vállaló közszereplő, és meghívást kapott a tulajdonosa annak a Colorado Springs-i LMBTQ éjszakai szórakozóhelynek, ahol novemberben egy szintén a közösséghez tartozó férfi öt embert megölt és kettőt megsebesített.

Joe Biden elnök 2010-ben még alelnökként egy televíziós interjúban támogatta először nyilvánosan az azonos neműek házasságának legalizálását. 1996-ban szenátorként még megszavazta a Kongresszusban a házasság védelméről szóló törvényt (Defense of Marriage Act), amely kimondta, hogy a házasság egy nő és egy férfi közösségét jelenti.

Az azonos neműek házasságáról szóló jogszabályt több hónapos elhúzódó vita után fogadta el az Egyesült Államok Kongresszusa, a törvény az elnök aláírása után léphet hatályba.

(Nyitóképünkön az áldozatok emlékére virágot tesz le egy férfi a helyszín közlében, Colorado Springsben 2022. november 20-án, miután az éjjel egy 22 éves férfi lőfegyverével tüzet nyitott egy homoszexuálisok látogatta bárban. A támadó öt embert megölt, tizennyolcat megsebesített, mielőtt a vendégek lefegyverezték, majd a rendőrök őrizetbe vették.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×