eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépület és egy megsemmisült személygépkocsi a Donyeck megyei Pokrovszkban 2022. november 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Bajban vannak az ukránok, hét donyecki település visszafoglalását jelentették az oroszok

Egy férfi golyószóróval nyitott tüzet rendőrökre Oroszországban.

Az orosz hadsereg nemrégiben hét települést vont ellenőrzése alá a Donyec-medencében, az ukrán fegyveres erők vesztesége pedig novemberben meghaladta a 8 ezer főt – jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter egy keddi parancsnoki telefonkonferencián.

A tárcavezető az ukrán veszteségek közé sorolt még öt repülőgépet, tíz helikoptert, közel 150 harckocsit és több mint 300 páncélozott harcjárművet is. Az elfoglalt települések felsorolásakor

Majorszk, Pavlivka, Opitne, Andrijivka, Bilohorivka, Juzsnaja és Kurdjumivka nevét említette.

Ezek bevételéről a minisztérium szóvivője korábban már beszámolt.

Sojgu hangsúlyozta, hogy az orosz erők mindent megtesznek a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának szavatolása érdekében, Kijev pedig a miniszter szerint "a létesítmény további szándékos bombázásával a nukleáris katasztrófa veszélyének látszatát igyekszik kelteni". Azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt két hétben 33 nagy kaliberű lövedéket lőttek ki a létesítményre, amelyek többségét az orosz légvédelem elfogta, "néhányuk azonban még mindig az atomerőmű biztonságos működését befolyásoló létesítményeket találta el". Ezt "nukleáris terrorizmusnak" minősítette.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt monda, hogy az orosz csapatok offenzívát hajtottak végre Liman irányában, amelynek eredményeként előnyös védvonalakat és új állásokat foglaltak el. A támadás következtében több mint nyolcvan ukrán katona, két harckocsi, három páncélozott harcjármű és két kisteherautó "semmisült meg". A beszámoló szerint sikeresen folytatódik az orosz előrenyomulás Donyeck könyékén is, ahol az elmúlt nap folyamán több mint 60 ukrán katona esett el és öt páncélozott harcjármű vált üzemképtelenné.

A tábornok beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők sikertelen támadások és ellentámadások közben Kupjanksznál mintegy 65 katonát, két gyalogsági harcjárművet és egy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint harminc halottat és sebesültet, két gyalogsági harcjárművet és három járművet veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamin a rakéta- és tüzérségi erők négy ukrán vezetésipontra, 83 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 176 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Eltalálták egyebek között külföldi "zsoldosok" egyik ideiglenes állomáshelyét a Harkiv megyei Iljicsivka településen, és megsemmisítették egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, a légvédelem pedig hat drónt, 15 HIMARS- és Uragan-rakétát, valamint két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 340 repülőgépet, 180 helikoptert, 2634 drónt, 391 légvédelmi rakétarendszert, 7010 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 910 sorozatvetőt, 3662 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7484 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A tárca szerint kedden hatvan orosz hadifogoly tért vissza "a Kijev által ellenőrzött területekről".

Donyecket kedden eddig három ukrán sorozatvető-támadás érte. A helyi területvédelmi parancsnokság szerint legkevesebb hat civil életét vesztette, tíz pedig megsebesült.

Az Ukrajnával határos oroszországi Rosztov megye Novosahtyinszk városában egy álcaruhás kézi golyószóróból rendőrökre nyitott tüzet,

kettőjüket megsebesítve. A Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportál a Baza és a Mash Telegram-csatornára hivatkozva azt írta, hogy a férfit feltehetően dezertálással gyanúsítják.

A járőrautó, amelyre tüzet nyitott, egy eltűnt nő felkutatására indult. A lövöldözés miatt Novosahtyinszkban bezárták az óvodákat és a városból kivezető utakat, a lakosokat pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×