INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

georgia

egyesült államok

szenátus

szenátor

Jegyzékbe vételre készít elő szavazatokat egy választási munkatárs az arizonai Phoenixben két nappal az amerikai félidős kongresszusi választások után, 2022. november 10-én.

Most dől el, milyen erőviszonyok lesznek az amerikai szenátusban

Infostart / MTI

Georgia amerikai állam választói rekordszámban élnek az előzetes szavazás lehetőségével a hivatalosan december 6-ra kiírt megismételt szenátorválasztáson, ahol a republikánus Herschel Walker a kihívója a demokrata Raphael Warnock szenátornak. Ez az eredmény fogja véglegesíteni a szövetségi törvényhozás felsőházának erőviszonyait is a következő két évre.

Csak hétfőn több mint 250 ezer előzetes szavazat érkezett, kedden pedig - az állami adminisztráció adatai szerint - 300 ezer választó élt már jogával. Az előzetes szavazás múlt hétvégi megnyitása óta, a szerda reggeli adatok alapján, összesen 830 ezren voksoltak a két jelöltre.

A megismételt szavazás, az úgynevezett runoff hivatalos dátuma december 6-a, és Georgia állam szabályai szerint az előzetes szavazás lehetősége pénteken lezárul. A november 8-i félidős választáson, illetve az azt megelőző szavazási időszakban mintegy 4 millióan szavaztak az államban.

A demokrata jelölt kampányához csütörtökön Barack Obama volt elnök is csatlakozik, míg felesége telefonos választási reklámokban buzdítja a szavazókat a demokrata jelölt támogatására.

A Republikánus Párt több magas rangú politikusa szintén Georgia államban kampányol. A republikánusok szavazóik mozgósítására törekednek, arra alapozva, hogy november 8-án kormányzójelöltjük, Brian Kemp meggyőző többséggel legyőzte demokrata ellenfelét. Megpróbálják mindazokat a republikánus érzelmű szavazókat szenátorjelöltjük, Herschel Walker mögé állítani, akik november 8-án nem rá szavaztak.

  • Georgia államban azért kell megismételni a választást, mert a múlt hónapban egyik jelölt sem nyerte el a szavazók több mint 50 százalékának bizalmát, miután egy harmadik jelölt miatt megoszlottak a voksok.
  • Akkor a demokrata jelölt 37 ezerrel kapott több szavazatot republikánus kihívójánál az összesen 4 millió leadott voksból.

Jelenleg a 100 tagú szenátusban a demokratáknak 50, míg a republikánusoknak 49 helyük van. Szavazategyenlőség esetén ugyan a demokrata párti alelnök döntő voksa eldönti a szenátusi szintű szavazásokat, viszont létszámegyenlőség esetén a bizottságokban meg kell osztani a vezető pozíciókat a republikánusok és a demokraták között, ami növeli a megismételt georgiai választás tétjét.

(A nyitókép illusztráció.)

Nyitókép: MTI/AP/Matt York
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018