eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Ferenc pápa (k) szentmisét pontifikál a bahreini Riffa nagyváros Nemzeti Stadionjában 2022. november 5-én. A Szentatya november 3. és 6. között apostoli látogatáson tartózkodik az arab államban. Ferenc pápa az első római katolikus egyházfő, aki apostoli látogatást tesz a Perzsa-öböl muzulmán vallási többségű szigetországában, ahol a lakosság nagyjából egytizede keresztény.
Nyitókép: Alessandra Tarantino

Ferenc pápa: A békét nem lehet úgy helyreállítani, hogy egy gonosz szóra egy még gonoszabbal válaszolnak

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított a pápa bahreini miséjében.

A katolikus egyházfő közel 30 ezer ember előtt tartott szentmisét Riffában, a bahreini nemzeti stadionban. A szervezők szerint több mint 100 országból érkeztek hívők a szertartásra.

Ferenc pápa beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy nem érzékel elegendő készséget a fegyveres konfliktusok megoldására. "A békét nem lehet úgy helyreállítani, hogy egy gonosz szóra egy még gonoszabbal válaszolnak" - fogalmazott. Kijelentette, hogy a megbékélésre törekvő hozzáállással kell megtörni a "gonoszság láncolatát, az erőszak spirálját".

A muszlim többségű Bahreinben mutatkozó vallási és nemzetiségi "sokféleséget" méltatva az egyházfő úgy vélte, hogy az ország "világunk élő képmása", azé a világé, amelyet "egyre inkább a népek folyamatos vándorlása, az eszmék, szokások és hagyományok pluralizmusa jellemez".

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt pápa soha nem járt az Arab-félszigeten.

Ferenc pápa vasárnap fejezi be bahreini látogatását.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×