eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Hadsereg-2022 Nemzetközi Haditechniai Fórum megnyitóünnepségén a kubinkai Patriot katonai kiállítási központban és gyakorlótéren 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Amerikai-orosz tárgyalás zajlott az ukrajnai háború ügyében

A két nagyhatalom védelmi minisztere telefonbeszélgetése után közleményt adott ki a Pentagon.

Fontos a kommunikációs csatornák fenntartása Moszkvával, tekintettel az ukrajnai háborúra - jelentette ki pénteken a Pentagon tájékoztatása szerint Llyod Austin amerikai védelmi miniszter orosz kollégájával, Szergej Sojguval folytatott telefonbeszélgetésén.

Az amerikai fél további részleteket nem közölt a megbeszélésről, de az orosz védelmi minisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy a két miniszter "több aktuális nemzetközi biztonsági kérdésről, közöttük az ukrajnai helyzetről" tárgyalt.

Llyod Austin telefonon megbeszélést folytatott Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is, megerősítve az Egyesült Államok "megingathatatlan elkötelezettségét, hogy támogatja Ukrajnának az orosz agresszióval szemben védekezőképességeit".

Az amerikai miniszter a nemzetközi közösség támogatásáról is biztosította Ukrajnát, beleértve a "jövőbeli védelmi képességeinek támogatását".

Sojgu és Austin legutóbb május 13-án tárgyalt egymással, néhány nappal az orosz és amerikai vezérkari főnök, Valerij Geraszimov és Mark Milley május 19-i telefonbeszélgetése előtt.

Az amerikai elnökválasztásba való beavatkozással és a kémkedéssel kapcsolatos vádak, valamint a diplomaták kölcsönös kiutasítása miatt amúgy is feszült amerikai-orosz viszony tovább romlott Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a Sojgu és Austin közötti telefonbeszélgetés után Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervez megbeszélést folytatni Joe Biden amerikai elnökkel. Mint mondta, a tárgyalás nem szerepel a napirenden.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×