eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pexels

Tízre nőtt a himalájai hegymászóbaleset áldozatainak száma

Lavina sújtott le a hegymászócsapatra, a tíz halottnál is nagyobb az eltűntek száma.

Hét oktató és 34 tanulójuk a hegyi tájékozódást gyakorolta, amikor az északi Uttarakhand állam egyik hegycsúcsáról való leereszkedés közben baleset érte őket.

A BBC cikke szerint egy hasadékba sodorta őket a hó, ahonnan eddig 14 embert sikerült kimenteni, húszat azonban még mindig keresnek. A mentésben a légierők is részt vesznek.

A csoport tagjai a közeli Nehru Hegymászó Intézetben gyűjtöttek ismereteket: a Draupadi Danda-2 5670 méteres csúcsáról tértek épp vissza, amikor a lavina lezúdult. Október negyedikén kedden helyi idő szerint délelőtt fél 10-kor értesítették a hatóságokat, akik meg is kezdték a munkálatokat, melyeket azonban éjjel meg kellett szakítaniuk az erős havazás és esőzés miatt.

Az idő kitisztulását követően folytatni tudták a munkát:

Ashok Kumar helyi rendőrfőnök szerint szerdán hat testet találtak, ezzel összesen tízre nőtt a halálos áldozatok hivatalos száma.

Korábban ugyanő arról tájékoztatott, hogy a baleset helyszíne nehezen érhető el, ezért volt szükséges a légierő bevonása.

"A Nehru Hegymászó Intézet által Uttarkashiban szervezett hegymászó expedíciót sújtó földcsuszamlás miatt elvesztett értékes életekre mély fájdalommal gondolok" - írta Rajnath Singh védelmi miniszter a Twitteren.

Az eset egy héttel azt követően történt, hogy az ismert amerikai síalpinista, Hilaree Nelson holttestét megtalálták a nepáli Himalájában. Nelson, akit generációjának egyik legnagyobb hegymászójaként tartottak számon, a hírek szerint mély hasadékba zuhant, miután felért a Manaslu hegy csúcsára. Aznap, amikor eltűnt, egy másik ember is meghalt és több mint egy tucatnyian megsérültek egy lavinában, amely lejjebb, ugyanazon a csúcson következett be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×