eur:
393.81
usd:
368.19
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

Tízre nőtt a himalájai hegymászóbaleset áldozatainak száma

Lavina sújtott le a hegymászócsapatra, a tíz halottnál is nagyobb az eltűntek száma.

Hét oktató és 34 tanulójuk a hegyi tájékozódást gyakorolta, amikor az északi Uttarakhand állam egyik hegycsúcsáról való leereszkedés közben baleset érte őket.

A BBC cikke szerint egy hasadékba sodorta őket a hó, ahonnan eddig 14 embert sikerült kimenteni, húszat azonban még mindig keresnek. A mentésben a légierők is részt vesznek.

A csoport tagjai a közeli Nehru Hegymászó Intézetben gyűjtöttek ismereteket: a Draupadi Danda-2 5670 méteres csúcsáról tértek épp vissza, amikor a lavina lezúdult. Október negyedikén kedden helyi idő szerint délelőtt fél 10-kor értesítették a hatóságokat, akik meg is kezdték a munkálatokat, melyeket azonban éjjel meg kellett szakítaniuk az erős havazás és esőzés miatt.

Az idő kitisztulását követően folytatni tudták a munkát:

Ashok Kumar helyi rendőrfőnök szerint szerdán hat testet találtak, ezzel összesen tízre nőtt a halálos áldozatok hivatalos száma.

Korábban ugyanő arról tájékoztatott, hogy a baleset helyszíne nehezen érhető el, ezért volt szükséges a légierő bevonása.

"A Nehru Hegymászó Intézet által Uttarkashiban szervezett hegymászó expedíciót sújtó földcsuszamlás miatt elvesztett értékes életekre mély fájdalommal gondolok" - írta Rajnath Singh védelmi miniszter a Twitteren.

Az eset egy héttel azt követően történt, hogy az ismert amerikai síalpinista, Hilaree Nelson holttestét megtalálták a nepáli Himalájában. Nelson, akit generációjának egyik legnagyobb hegymászójaként tartottak számon, a hírek szerint mély hasadékba zuhant, miután felért a Manaslu hegy csúcsára. Aznap, amikor eltűnt, egy másik ember is meghalt és több mint egy tucatnyian megsérültek egy lavinában, amely lejjebb, ugyanazon a csúcson következett be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×